Στα σκαριά η επιχείρηση EUNAVFORMED

Υπό τον Γενικό συντονισμό της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Federica Mogherini, εντείνονται οι προετοιμασίες του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που αφορούν στην επιχείρηση EUNAVFORMED, υλοποιώντας αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., σχετικά με την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων προς την Ε.Ε..

Στόχος είναι η σταδιακή μετάπτωση της επιχείρησης επιτήρησης και έλεγχου της Μεσογείου, σε πλήρη στρατιωτική επιχείρηση με τον καθορισμό των συμμετεχόντων δυνάμεων (Force Generation), με τελικό σκοπό την ανάπτυξή
ευρωπαϊκών αεροναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Μέχρι τώρα , κατά την πρώτη φάση της EUNAVFORMED που ολοκληρώθηκε, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις, καταρχήν, συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, σχετικά με τις μετακινήσεις, με πλωτά μέσα πληθυσμών από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η επομένη φάση της επιχείρησης EUNAVFORMED που ολοκληρώνεται σε επίπεδο Επιτελικού σχεδιασμού , προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων στην Κεντρική Μεσόγειο μεταξύ των ακτών της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης (κυρίως Μάλτα, Ιταλία), για επιχειρήσεις αποτροπής ή και έρευνας-διάσωσης.

Για κάθε φάση της επιχείρησης ενημερώνεται λεπτομερώς το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα διαθέσει τουλάχιστον ένα ελικόπτερο για της επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δύναμης στην Μεσόγειο.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα