Στα σχολεία για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τα εμβόλια, το φαγητό και το σχολείο για τα φτωχά παιδιά όλου του κόσμου είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και απώτερο σκοπό έχει την προώθηση και την ευρεία διάχυση των αρχών και των προτεραιοτήτων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Ο σεβασμός των Δικαιωμάτων των Παιδιών, ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της οικονομικής - και όχι μόνο - κρίσης, καθίσταται αναγκαίος περισσότερο από ποτέ» υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο
ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Οργάνωσης, Λάμπρος Κανελλόπουλος.
Τα παιδιά, σημειώνει, πρέπει μέσα από τη γενική διαπαιδαγώγησή τους, να εμπεδώσουν τη σημασία και τις αξίες που ενυπάρχουν στη συνθήκη των δικαιωμάτων τους και ως αυριανοί πολίτες να μεριμνήσουν για έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Ο κ. Κανελλόπουλος επισημαίνει επίσης ότι «στόχος του προγράμματος εκτός της ευαισθητοποίησης των μαθητών/ μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι και ενημέρωση- ενίσχυση του έργου της UNICEF».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και τη συμμετοχή όλων των σχολείων της χώρας. Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα ενημερωθούν για τη σημασία της προστασίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ενώ με ομαδικές ή ατομικές δραστηριότητες θα μάθουν τα βασικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δηλαδή, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την επιβίωση, τη διατροφή, την προστασία, την ανάπτυξη, την ψυχαγωγία, τη συμμετοχή. Με την ανάδειξη του θέματος μέσα από την παιδαγωγική διαδικασία, οι μαθητές θα ενημερωθούν και για το έργο της UNICEF, θα ενισχύσουν το έργο της και με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς θα βραβευτούν για τις εργασίες τους.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ηλίας Λυμπέρης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση οι διευθυντές των σχολείων θα παραλάβουν από τη UNICEF ένα ενημερωτικό έντυπο με πληροφορίες, ώστε να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τους μαθητές για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού στην υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Κατόπιν οι μαθητές θα προβούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, παιχνίδια και παραμύθια σχετικά με το θέμα. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν και χρήματα για τους σκοπούς της UNICEF.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Στη δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, η UNICEF θα στείλει στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ως επιβράβευση, αναμνηστικό δίπλωμα. Στην τρίτη φάση, με το τέλος του σχολικού έτους, οι μαθητές μπορούν να διοργανώσουν μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα που δημιούργησαν, καθώς και η προσφορά τους στο πρόγραμμα της UNICEF.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Keywords
Τυχαία Θέματα