Σπάνιο εύρημα

Ένα σπουδαίο εύρημα, ένα νόμισμα, 2.500 χιλιάδων ετών από ήλεκτρο, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Αρχαία Αγορά.

Πρόκειται για ένα μικρό νόμισμα που ζυγίζει 7 γραμμάρια, η διάμετρός του είναι μικρότερη από ένα εκατοστό, στην όψη του απεικονίζει μια κεφαλή ταύρου και χρονολογείται στον 6ο π.Χ αιώνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Τζων Μακ Καμπ, το νόμισμα είναι ιδιαίτερα σπάνιο και ίσως και το αρχαιότερο νόμισμα της Αθήνας.

Η
πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου.

«Είναι πραγματικά σπάνιο, καταρχάς γιατί είναι από τα πιο πρώιμα. Ανήκει στον 6ο αιώνα. Επίσης είναι από ήλεκτρον και τέτοια νομίσματα κόπηκαν πρώτα στη Λυδία. Και η Αθήνα όμως είναι από τις πόλεις που έκοψαν νομίσματα σε ήλεκτρον. Το τρίτο σημαντικό είναι ότι δεν απεικονίζει τη γνωστή γλαύκα της Αθηνάς, το σύμβολο όπως όλη ξέρουμε της πόλης της Αθήνας, αλλά τον ταύρο και οι πηγές αναφέρουν πως ο Θησέας, ήταν ο πρώτος που είχε κόψει νομίσματα με κεφαλή ταύρου. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά εάν κόπηκε στην Αθήνα ή κάπου αλλού και ήρθε στην Αθήνα, είναι ωστόσο πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι από τα πρωιμότερα που έχουμε βρει. Ενδέχεται να είναι και το αρχαιότερο νόμισμα της Αθήνας. Στην οπίσθια όψη, φέρει μια σφραγίδα την οποία έβαζαν στα νομίσματα για να είναι σαφές ότι προέρχονται από επίσημη κοπή Τέτοια νομίσματα, πάρα πολλά, έχουν βρεθεί στη Λυδία, καθώς ο ποταμός Πακτωλός είχε σε αφθονία κράμα χρυσού και αργυρού, που είναι το ήλεκτρον. Επιπλέον η σύγχρονη έρευνα λέει ότι η εφεύρεση του νομίσματος έγινε ταυτόχρονα στη Λυδία και την Ιωνία και ότι τα πρώτα νομίσματα έχουν κοπεί από το ήλεκτρον. Η Αμερικνική Σχολή Κλασσικών Σπουδών σκάβει τη συνέχεια της Ποικίλης Στοάς, έχει μπει και σε νέο οικόπεδο που είναι πολύ σημαντικό. Έχουν έρθει στο φως κάποια ευρήματα, που οι ανασκαφείς πιστεύουν ότι ίσως ήταν βάση κερκίδων για θεατές, κατά τη διάρκεια των γιορτών. Πιστεύω πως όταν προχωρήσει η ανασκαφή κι έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα, θα έχουμε σημαντικότατα στοιχεία για την τοπογραφία του κέντρου της αρχαίας Αθήνας, για τις γιορτές».
Keywords
Τυχαία Θέματα