Σπουδαία ευρήματα στο Μετρό

Τρεις διαμορφωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, επί της Ιεράς Οδού, οι οποίοι ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, Κεραμεικός - Αιγάλεω, είναι πλέον στη διάθεση του κοινού.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία, η αρχαιολόγος, Ιωάννα Δρακωτού, η οποία υπήρξε επικεφαλής των έργων για την επέκταση του Μετρό,
μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε:

«Έγιναν ανασκαφές όπου υπήρχαν τα ανοιχτά ορύγματα (σταθμοί, φρεάτια εξαερισμού) κι έδωσαν αρχαιότητες. Στην πλατεία Εσταυρωμένου, βρέθηκε ένα μεγάλο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, με τα δύο αναλήμματα και πέντε οδοστρώματα διαφόρων εποχών. Βρέθηκαν παρόδια νεκροταφεία, διότι η Ιερά Οδός ήταν ένας δρόμος που ξεκινούσε από την Ιερά Πύλη στον Κεραμεικό κι έφτανε μέχρι την Ελευσίνα και στην πορεία της υπήρχαν αρχαία νεκροταφεία. Βρέθηκαν τμήματα των νεκροταφείων αυτών. Ήρθαν στο φως τμήματα της Ιεράς Οδού, είτε στο βόρειο ανάλημμα, είτε στο νότιο, διότι η αρχαία Ιερά οδός βρίσκεται περίπου στον άξονα της σημερινής, με κάποιες αποκλίσεις, άλλοτε προς τα βόρεια κι άλλοτε προς τα νότια, αλλά κατά κύριο λόγο συμπίπτει στον ίδιο άξονα. Το κομμάτι του Εσταυρωμένου δε, είναι πολύ σημαντικό, διότι βρέθηκε σε όλο της το πλάτος η Ιερά Οδός που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχαίας οδού. Και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής οδού, όπως είναι η Ιερά οδός».
Keywords
Τυχαία Θέματα