«Σπατάλη τροφίμων» στην Ασία

Η Ασία, στην οποία 536 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας, θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη διατροφική ασφάλεια εάν μείωνε τη σπατάλη τροφίμων, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 1,3 δισεκ. τόννους ετησίως, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

"Συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια τόννοι, αρκετοί για να τραφούν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, χάνονται κάθε χρόνο", δήλωσε ο Χιρογιούκι Κονούμα, αντιπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στην περιφέρεια.

μείωση κατά το ένα τέταρτο της σπατάλης αυτής θα αρκούσε για να τραφούν 870 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που υποφέρουν από χρόνια πείνα", τόνισε ο Κονούμα κατά την έναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΟΗΕ Save Food στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγονται στη Μπανγκόκ.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν αντιπρόσωποι 20 χωρών της περιοχής. Ανάμεσά τους, υπουργοί Γεωργίας, υπεύθυνοι μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ όπως η Tesco, αλλά επίσης και μαθητές, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού από τον FAO.

Από τους 870 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που πηγαίνουν για ύπνο τα βράδια νηστικοί, περίπου τα 536 εκατομμύρια ζουν στην Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Παρόλο που η σπατάλη των τροφίμων κατ' άτομο είναι μικρότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο παραμένει μεγάλη. Τα απορρίμματα τροφίμων κατ' έτος ανά άτομο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας υπολογίζονται σε περίπου 120 κιλά, έναντι 300 κιλών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ο FAO υπολογίζει ότι το 42% όλων των φρούτων και των λαχανικών και το 30% όλων των σιτηρών χάνονται από τη συγκομιδή ως τη διανομή στις αγορές της Ασίας.

Αιτίες είναι, η έλλειψη σχεδιασμού, η καταστροφή καλλιεργειών από έντομα και παράσιτα, αλλά επίσης η απουσία υποδομών.

"Η ελαχιστοποίηση των απωλειών του 30% των σιτηρών θα ήταν μια σημαντική συμβολή στη διατροφική ασφάλεια", τόνισε ο Κονούμου.

Ο FAΟ και ο ΟΗΕ ελπίζουν να πληροφορήσουν το κοινό και να επηρεάσουν κυβερνητικές πολιτικές εντός των προσεχών ημερών για να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων στην περιοχή.

Στόχος της εκστρατείας Save Food είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση των μεθόδων συντήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων και των υπηρεσιών μέσω των οποίων διανέμονται τα τρόφιμα στο κοινό, καθώς επίσης το να προωθηθούν αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών ακόμα και να βελτιωθούν "οι συνήθειες των παιδιών όταν κάθονται στο τραπέζι".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα