Σουφισμός: Ποίηση & Μουσική

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης ακαδημαϊκής χρονιάς, η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών του Αμερικανικού Κολεγίου Deree γιορτάζει ως τις 7 Ιουνίου έχοντας οργανώσει ένα πρόγραμμα πλούσιο σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και master classes από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του DEREE,

καθώς και από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και τα τέσσερα τμήματα της Σχολής: Μουσική, Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες και.

Η είσοδος σε όλα τα δρώμενα είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο η συμμετοχή στα εργαστήρια, master classes και τις θεατρικές παραστάσεις προϋποθέτει εγγραφή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση - εισαγωγή στον Σουφισμό που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 5.30 το απόγευμα, στο Αμερικανικό Κολέγιο DEREE, με ελεύθερη είσοδο.

Σουφισμός ορίζεται ως η εσωτερική ή μυστικιστική πλευρά του Ισλάμ. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς οπαδούς, η φιλοσοφία των είναι καθολική ως προς τη φύση, τις ρίζες της προγενέστερης από την άνοδο του Ισλάμ εποχής και οι περισσότερες από τις άλλες σύγχρονες θρησκείες. Έτσι, ο Σουφισμός θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια εσωτερική επιστήμη της οποίας στόχος είναι η θεϊκή αγάπη και εκστατική φωτισμό.

Δύο ποιητές που ζούσαν στην Ανατολία και τη Μικρά Ασία ξεχωρίζουν ως ορόσημα στην ιστορία του Σουφισμού: Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί και Γιούνους Εμρέ. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο Σουφισμό, η ποίηση του Ρουμί και του Εμρέ παρουσιάζεται σε αντιπαράθεση με ζωντανές και ηχογραφημένες μουσικές Σούφι.

Ο Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί (1207 - 1273) ήταν ένας Πέρσης μυστικιστής και ποιητής ο οποίος δίδασκε θεολογία και το δίκαιο. Τα σημαντικότερα έργα του είναι Divan, μια συλλογή ποιημάτων, και Mesnevi, η οποία περιέχει 40.000 δίστιχα σε ηθικά και ασκητικά θέματα. Ίδρυσε το Μεβλεβί Διάταξη των Σούφι.

Σε αυτήν την εκδήλωση συμμετέχουν:
Ο Δρ Παύλος Κάβουρας, καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Χάρης Λαμπράκης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε βυζαντινή μουσική και τη δυτική μουσική σύνθεση. Παίζει το νέι και η μουσική του καριέρα περιλαμβάνει πολυάριθμες παραγωγές CD, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε το «Χάρης Λαμπράκης Quartet», το 2006.

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, μουσικός (πολίτικο λαούτο, σάζι)
Σπούδασε μουσική με την καθοδήγηση του Ross Daly. Ως μέλος του «Λαβύρινθου», έπαιξε το σάζι και ταμπούρ του. Έχει εμφανιστεί και ηχογραφήσει με καταξιωμένους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων. Διδάσκει το σάζι και το πολίτικο λαούτο στο Ωδείο Αθηνών και το «Κέντρο Έρευνας και Διάδοση της Εθνικής Μουσικής Σίμων Καράς».

Keywords
Αναζητήσεις
σουφικη ποιηση, σουφισμος ποιητης
Τυχαία Θέματα