Σουδάν: Πυρπόλησαν γραφεία της κυβέρνησης

Η αστυνομία του Σουδάν έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε τέσσερις πόλεις, ενώ διαδηλωτές πυρπόλησαν και λεηλάτησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην Ομντουρμάν, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές στην πόλη Ομντουρμάν,

γειτονική του Χαρτούμ, πυρπόλησαν την έδρα του Κόμματος Εθνικού Κογκρέσου, όπως δήλωσε αυτόπτηςμάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε ότι είδε ανθρώπους να λεηλατούν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

«Είδα τους τρεις ορόφους της έδρας του κόμματος να παίρνουν φωτιά και ανθρώπους να βγαίνουν από μέσα μεταφέροντας έπιπλα», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «όχι, όχι στις αυξήσεις των τιμών», «ελευθερία, ελευθερία» και «ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος».

ΧθεςΔευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989, σχεδόν διπλασίασε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υπέρογκο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Σουδάν. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο που αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων, γεγονός που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους φτωχότερους.

ΣτηΝιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν που βρίσκεται στην περιοχήτου δυτικού Νταρφούρ, περίπου 2.000 φοιτητές διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης. Πολλοί πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Ουάντ Μαντάνι και αλ Μανάκιλ στην πολιτεία Γκεζίρα, νότια του Χαρτούμ.

Ηαστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 23χρονος άνδρας σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια διαδήλωσης στην Οοάντ Μαντάνι, αλλά κατηγόρησε άγνωστους ενόπλους οι οποίοι φέρεται να άνοιξαν πυρ από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο εναντίον του οποίου οι διαδηλωτές είχαν ρίξει πέτρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SUNA.

Η οικονομία του Σουδάν βρίσκεται σε αναστάτωση από τότε που έχασε τα τρίτα τέταρτα των αποθεμάτων του σε πετρέλαιο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν το 2011.

Η κυβέρνησητου Χαρτούμ άρχισε να μειώνει τις επιδοτήσεις για την αγορά καυσίμων τον Ιούλιο του 2012, γεγονός που είχε προκαλέσει κινητοποιήσεις οι οποίες έληξαν μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ηκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 23,8% τον Ιούλιο, από 37,1% τον Μάιο, όμως ανεξάρτητοι αναλυτές πιστεύουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι 50% ίσως και περισσότερο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα