Σομαλία: 18 νεκροί ο απολογισμός

Τουλάχιστον τρεις Σομαλοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ανταρτών της αλ Σεμπάμπ στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Μογκαντίσου χθες, ανακοίνωσαν σήμερα ιατρικές πηγές, αυξάνοντας τον επιβεβαιωμένο απολογισμό των νεκρών σε 18.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο συμβασιούχοι από τη Νότια Αφρική, καθώς και τέσσερις Σομαλοί που εργάζονταν για τον Οργανισμό.

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τη Σομαλία,
που χάρη σε μια περίοδο συγκριτικής ηρεμίας που διαρκούσε σχεδόν εννέα μήνες προσπαθούσε να πείσει τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής να επιστρέψουν στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί δεκαετίες χώρα.

Επτά μαχητές της αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκαν στην επίθεση και στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου του κτιρίου, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Πέρα από τους 18 νεκρούς, άλλοι 18 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, που επισήμαναν ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Την επίθεση καταδίκασαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η σομαλική κυβέρνηση. Η αλ Σεμπάμπ ανέφερε ότι στόχος της ενέργειας αυτής ήταν να «διώξει» τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο χαρακτήρισε μια μαριονέτα των ΗΠΑ που «εμπορεύεται το θάνατο κι είναι μια σατανική δύναμη του κακού».

Ο Σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ παραδέχθηκε ότι το αντάρτικο πόλεων που διεξάγει η Σεμπάμπ δεν αναμένεται να ανασχεθεί σύντομα. «Είναι λυπηρό, αλλά θα υφιστάμεθα για καιρό ακόμα αυτό το είδος ανεγκέφαλης τρομοκρατίας», είπε.

Οι Ισλαμιστές έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των εδαφών που έλεγχαν στη χώρα από το 2011 αλλά παρ' όλα αυτά διατηρούν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα