Σλοβενία: Πέθανε ο Γ. Ζαγκόζεν

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 62 ετών, ο Γιόζε Ζαγκόζεν, πρώην εξέχον μέλος του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), υπουργός Οικονομίας και βουλευτής, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για το σκάνδαλο "Πάτρια".

Ο Γιόζε Ζάγκοζεν ήταν υπουργός Οικονομίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Αντρέι Μπαγιούκ το 2000.

Το 2004 - 2008, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιάνεζ Γιάνσα, διετέλεσε επικεφαλής διαχειριστής της πετρελαϊκής εταιρείας Petrol (Απρίλιος 2005 - Αύγουστος 2006)
και της βιομηχανίας οικιακών συσκευών Γκορένιε (Ιούλιος 2006 - Ιούλιος 2010). Ακόμη, ήταν γενικός διευθυντής του οργανισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (HSE), από τον Ιούλιο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2009.

Ο Γιόζε Ζαγκόζεν ήταν ένας από τους κατηγορούμενος για το σκάνδαλο "Πάτρια", αλλά εξαιρέθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, καθώς έπασχε από καρκίνο.

Στην ίδια δίκη, ο αρχηγός του SDS και πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα και δύο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση για διαφθορά το 2006 κατά τη σύναψη της συμφωνίας με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία "Πάτρια".

Ο δικαστής έκρινε ότι ο Γιάνεζ Γιάνσα ως πρωθυπουργός είχε τον έλεγχο της συμφωνίας και ότι ο Γιόζε Ζαγκόζεν ήταν το δεξί του χέρι. Η βιομηχανία Γκορένιε είχε αναλάβει τη συναρμολόγηση των τεθωρακισμένων οχημάτων που είχε αγοράσει η Σλοβενία από την "Πάτρια".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα