Σλοβενία: Αναζητώντας τη γνησιότητα των υπογραφών

Η σλοβενική αστυνομία θα προβεί σε έλεγχο ταυτοποίησης και γνησιότητας της υπογραφής των βουλευτών, οι οποίοι στηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ίδρυση Ανεξάρτητου Χαρτοφυλακίου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας (Slovenia Sovereign Holding), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ».

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Θετική Σλοβενία» που συγκέντρωσε τις υπογραφές με στόχο να τεθεί σε δημοψήφισμα

ο σχετικός νόμος εξέφρασε την οργή του για τους χειρισμούς της αστυνομίας.

Η αστυνομία θα εξετάσει πέντε ή έξι υπογραφές των συνολικά 27 βουλευτών του κόμματος, που ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο νόμο μαζί με δύο ανεξάρτητους βουλευτές και ένα βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καταθέτοντας το σχετικό αίτημα στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα της γραφολογικής ανάλυσης θα είναι σύντομα γνωστά.

Ωστόσο, το κόμμα «Θετική Σλοβενία» εξέφρασε οργή για την ενέργεια τη αστυνομίας τονίζοντας ότι και οι 27 βουλευτές υπέγραψαν ιδιοχείρως και εξέφρασαν τη βούλησή τους μέσω email προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Το κόμμα υποστήριξε ότι το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Λίστα Πολιτών υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας στη Σλοβενία μέσω τεχνασμάτων, όπως «η απώλεια» σελίδων με τις υπογραφές όσων υποστήριξαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για έναν ακόμη νόμο, το νόμο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ίδρυσης τράπεζας για τα επισφαλή δάνεια, «bad bank».

«Επειδή όλα αυτά τα απαράδεκτα και επικίνδυνα τεχνάσματα αποτυγχάνουν να εμποδίσουν την καθαρότερη μέθοδο έκφρασης της βούλησης των πολιτών, άρχισαν να εμποδίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες με τη βοήθεια της αστυνομίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λιουμπλιάνα ανακοινώθηκε ότι μόνον μία υπογραφή είναι αμφισβητήσιμη χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Τα σλοβενικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ανήκει στην βουλευτή Μελίτα Ζούπεβτς που είναι σε άδεια μητρότητας. Χωρίς την υπογραφή της, το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο, καθώς απαιτούνται 30 υπογραφές για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Η αστυνομία πρέπει να βρει τις υπογραφές που χάθηκαν μεταξύ Βουλής και υπουργείου Εσωτερικών αντί να προβαίνει σε εξακρίβωση της γνησιότητας των υπογραφών βουλευτών, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα «Θετική Σλοβενία»

Εκτός από τον έλεγχο της αστυνομίας, σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η είδηση ότι χάθηκαν περίπου 400 υπογραφές από τις συνολικά 3127 υπογραφές που συγκέντρωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων σε βιομηχανίες χημικών, αμετάλλων και πλαστικών (KNG) με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νόμο περί εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα με τη δημιουργία μιας "bad bank" για να αναλάβει μερικά από τα επισφαλή δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες της χώρας.

Οι υπογραφές χάθηκαν στο δρόμο από τη Βουλή προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Το υπουργείο έλεγξε τι

Keywords
Τυχαία Θέματα