«Σκληρή διαπραγμάτευση στα ανοικτά σημεία»

Τη δέσμευση ότι στο τέλος της τετραετίας η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια και θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών ανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -τουλάχιστον

έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου- ώστε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί με τις ομιλίες των ειδικών αγορητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ αλλά και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, στα οποία η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά.

Προανήγγειλε, την επίταση του αγώνα κατά της διαπλοκής, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με αυτές τις δυνάμεις και προανήγγειλε την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων τραπεζικών καταθέσεων που έχει ξεκινήσει ο ΣΔΟΕ. «Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες και κυρίως η λίστα Λαγκάρντ όπου υπάρχουν νέα στοιχεία» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις «από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως την Αγροτική Τράπεζα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα κινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και στην παροχή δυνατότητας διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

Πάντως, παρά την εκτίμησή του περί επιστροφής στην ανάπτυξη στο πρώτο 6μηνο του 2016, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον επόμενο χρόνο ύφεση κατά 1,3%.
Κατά τα λοιπά, το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016. Οι εισπράξεις από φόρους θα διαμορφωθούν στα 49,5 δισ. ευρώ, με νέα μέτρα του χρόνου ύψους 4,35 δις ευρώ, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, από το 25,4% φέτος στο 25,8% το 2016.

Εν τω μεταξύ, έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Γερουν Ντάισελμπλουμ, μετά το χθεσινό Eurogroup.

Μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και φοροκαταιγίδα προβλέπει η ΝΔ, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαρακης μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο κ Μεϊμαρακης υπογράμμισε παράλληλα πως η ΝΔ ανεξαρτήτως της εσωτερικής της διαδικασίας παραμένει όρθια και επανέλαβε πως οτιδήποτε εποικοδομητικό, σωστό και αναπτυξιακό θα το επιδοκιμάζει και οτιδήποτε είναι υφεσιακό θα το αποδοκιμάζει.

"Βαρύγδουποι τίτλοι και συνθήματα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, γενικόλογες αναφορές σε σχέδια και μοντέλα, επανάληψη ιδεοληπτικών θέσεων. Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βαδίζει σταθερά στα βήματα της πρώτης. Ο γνωστός κ. Τσίπρας " σχολιάζει σε ανακοίνωση του, το Ποτάμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα