Σήμερα οι όροι για την επαναγορά ομολόγων

Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ αναμένει να βρεθεί η χώρα, μας καθώς στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα καθοριστούν οι διαδικασίες για την επαναγορά του χρέους που πρέπει να γίνει έως τις 13 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να διατεθούν 10,2 δισ. ευρώ για την απόσυρση 40 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους. Την έναρξη της διαδικασίας και τους όρους επαναγοράς ομολόγων ανακοινώνει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Διαβεβαιώσεις
ότι στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δεν θα συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ακόμη και αν εμφανισθούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, ανησυχία δημιουργεί στις Βρυξέλλες η αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, που θα κρίνει την επιτυχία των αποφάσεων για τη μείωση του χρέους, ενώ η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για το ενδεχόμενο νέων ενεργειών που θα απομειώσουν το ελληνικό χρέος εφόσον η χώρα μας επιτύχει τους στόχους, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος.

Εν τω μεταξύ, δυο επιστολές του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, δημιουργούν ερωτήματα για το τι τελικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι μετά το Eurogroup, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020, -διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ- και 115% για το 2022. Επίσης, δηλώνει ότι «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», αλλά αφορά «τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή λόγω ύφεσης» ενώ αναφέρει πως «η εκταμίευση των 9,3 δισ. το α΄τρίμηνο του 2013, δεν θεωρείται δεδομένη».
Keywords
Τυχαία Θέματα