Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του «Brussels Group»

Με στόχο την επίσπευση της συμφωνίας Αθήνας-εταίρων αρχίζει και πάλι από σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα το Βrussels Group, ενώ την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός που αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση,

επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με την Άγκελα Μέρκελ την κοινή βούλησή τους να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας καθ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Παρέμβαση εν τω μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος της ενώ τονίζει ότι «σε ορισμένα θέματα, η Ευρώπη θα πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις σε ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων: μετάθεση των αλλαγών στα εργασιακά για τον Ιούνιο ή και αργότερα, φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Ανώτατο πλαφόν στο συνολικό ποσό από συντάξεις που παίρνει ένας άνθρωπος, πρότεινε μέσω της τρόικας του Αθήνα 984 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.


Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας χαρακτήρισαν προσωπικές τις απόψεις Χρυσόγονου. Όπως τονίζουν, πλαφόν υπάρχει ήδη στα 2.773 ευρώ, προσθέτοντας πως δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η μείωση συντάξεων. Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων κύριων ή επικουρικών.

Πάντως εν μέσω διαπραγματεύσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος σε άρθρο του στο iskra.gr που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, αναφέρει πως όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι ανοικτά. Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή, συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, τονίζει, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να την υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκβιασμούς και απειλητικά διλήμματα και να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεντρώνεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος. «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο», γράφει η Grankfurter Algemeine Zeitung και θέτει το ερώτημα: «Έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;». Παράλληλα, η Die Welt υποστηρίζει ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει πάρει φωτιά και δεν έχει νερό να τη σβήσει», γράφει η Bild, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ να υπάρξει μια νέα έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λιθουανίας έριξαν στο τραπέζει την πρόταση για ένα Plan B, που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα έφτασε ως τη χρεοκοπία, αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το απέρριψε. «Πλησιάζει η ημέρα που η Ελλάδα δεν θα έχει φράγκο στα ταμεία», λέει το Bloomberg. «Η 20η Ιουλίου ημερομηνία - "ορόσημο" για το μέλλον της Ελλάδας», λέει η Goldman Sachs.


Για μεθοδευμένη επικοινωνιακή επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο στον Αθήνα 984 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.


Σκληρή επίθεση από τη Ντόρα Μπακογιάννη εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Μέσω του ΣΚΑΪ τον αποκάλεσε "βαρίδι" και τον κατηγόρησε για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων. «Αν είχε ελάχιστη αίσθηση πατριωτισμού θα είχε παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει μπει στη λογική της δραχμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα