«Σημαντική πρόοδος, λίγες οι εκκρεμότητες»

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι λίγα», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την προσωρινή διακοπή στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, θα χρειαστεί πρόσθετη τεχνική εργασία για την
επίλυση των ζητημάτων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για ένα «μικρό διάλειμμα» προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες με το κλιμάκιο των ελεγκτών να «σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα αρχές Απριλίου για να συνεχίσει την εργασία του».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, κοντά είναι η συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με κοινό «πακέτο» και τις δόσεις να κυμαίνονται γύρω στις 40. Εν τω μεταξύ, η τρόικα ζητά πλαφόν 125 χιλιάδων ευρώ στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ενυπόθηκων δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μεγαλύτερο «αγκάθι» η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν και αναλόγως των αποτελεσμάτων οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές Απρίλη.

Ωστόσο, στο προσκήνιο έρχονται ξανά αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος, αναφέρει σε έκθεσή του, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό.

Εξάλλου, μηνύματα λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να εκπέμψουν και πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται και για την Κύπρο, καθώς αύριο διεξάγεται έκτακτο Eurogroup για να διαμορφωθεί το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα