Σημαντική επιβάρυνση θα επιφέρει ο ΦΠΑ

Σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών θα επιφέρει η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας με το ΦΠΑ έγκειται στην αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φόρου καθώς η Ελλάδα διαθέτει έναν

από τους τέσσερις υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις του ότι η γενική γραμματεία Εμπορίου έχοντας το 2014 μετρήσει επιστημονικά την επίπτωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ υπολόγισε αύξηση 2,6% στη συνολική κατανάλωση, ενώ για τη διατροφή η αύξηση φτάνει το 4,5%. Δηλαδή σε ετήσια δαπάνη 10.000 ενός νοικοκυριού, η επιβάρυνση θα είναι περίπου 260 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, γίνεται λόγος για τη θέσπιση δύο συντελεστών, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια εξετάζεται ενιαίος συντελεστής 16% ή 18% διατηρώντας το 6,5% ως χαμηλό συντελεστή. Με βάση λοιπόν τις εκτιμήσεις για τις αυξήσεις με στοιχεία 2014:

- για τη συνολική ετήσια κατανάλωση με κύκλο εργασιών 113,66 δις ευρώ και αύξηση 2,6% θα φέρει επιβάρυνση 2,95 δις ευρώ.

- για το σύνολο της λιανικής ύψους 42,48 δις ευρώ η αύξηση 2,6% θα φέρει επιβάρυνση 1,1 δις ευρώ.

- για τον κλάδο διατροφής με κύκλος εργασιών 34,14 δις ευρώ, η αύξηση 4,5% θα φέρει επιβάρυνση 1,5 δις ευρώ.

Ο κ. Κορκίδης έδωσε στη δημοσιότητα γενικότερα στοιχεία στο πλαίσιο του προβληματισμού γύρω από το θέμα και υπογραμμίζει συμπερασματικά ότι το πρόβλημα της Ελλάδας με το ΦΠΑ έγκειται στην αποδοτικότητα του συγκεκριμένου φόρου. Με βασικούς συντελεστές 13% και 23%, τα έσοδα θα έπρεπε να είναι υψηλότερα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ. Αυτός δείχνει ότι βρισκόμαστε περίπου στα μισά σε σχέση με τον μέσο όρο των 34 χωρών. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 0,37 αντί για 0,55 που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ (σ.σ. το «άριστα» είναι η μονάδα, η οποία είναι και το άριστο σενάριο κατά το οποίο τα έσοδα στο ταμείο είναι ίσα με αυτά που θα έβγαζε ένας πολλαπλασιασμός του «τζίρου» μιας οικονομίας με τον έναν και μοναδικό συντελεστή που θα είχε η χώρα).

Ακόμη, σημειώνει ότι η βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη θα επέλθει μέσω της ενίσχυσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών και της υιοθέτησης μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και λιγότερο μετροποποιήσεις των φορολογικών συντελεστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα