«Σφάζονται» για την Αρκτική

Αυξάνει ραγδαία το ενδιαφέρον για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, καθώς εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών συρρικνώνονται οι πάγοι.

«Ουρές» σχηματίζουν πλέον οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής (διεθνές φόρουμ για την προστασία της φύσης στη βόρεια πολική ζώνη) για να συμμετάσχουν και στα κέρδη που μπορεί να αποφέρουν η ναυτιλία, ο τουρισμός και η εξόρυξη.

Μεταξύ των 14 χωρών και οργανισμών που προσβλέπουν στο λεγόμενο «καθεστώς παρατηρητή»

στην αυριανή 8η συνεδρίαση στην Κιρούνα της βόρειας Σουηδίας, θα είναι και η Κίνα.

Οκτώ μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες) καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν θα δεχθούν τελικώς, νέους παρατηρητές. Οι σκανδιναβικές χώρες, με τις οποίες φλερτάρει η Κίνα δηλώνουν πως θα το επιτρέψουν. Όμως επιφυλάξεις εκφράζει ο Καναδάς, ο οποίος στην αυριανή συνεδρίαση αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου. Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι ΗΠΑ, οι οποίες στέλνουν στη Σουηδία των υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και η Ρωσία θα συμφωνήσουν καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμη και για στρατιωτική παρουσία όχι μόνο στην περιοχή της Αρκτικής, αλλά και στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα βόρεια σύνορά τους.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να υπογραφεί μια συνθήκη στον τομέα της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πετρελαϊκής ρύπανσης στην Αρκτική, ενώ θα ληφθεί απόφαση για την αύξηση ή μη του αριθμού των μόνιμων παρατηρητών, στους οποίους αναμένεται να συμπεριληφθούν η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδιότητα του μόνιμου παρατηρητή, την οποία κατέχουν σήμερα έξι χώρες, δίνει τη δυνατότητα σε αυτές για μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, παρουσία στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, κατάθεση προτάσεων για έργα, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκρίνονται από τα μόνιμα μέλη.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο και οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει μια επίθεση φιλίας απέναντι στις σκανδιναβικές χώρες-μέλη του Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μια θέση στην καρδιά της Αρκτικής.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η Κίνα υπέγραψε μια συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με την Ισλανδία, και πρόκειται για την πρώτη του είδους με ένα ευρωπαϊκό κράτος. Τον Ιούνιο του 2012, ο τότε Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επισκέφθηκε τη Δανία, όπου οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες. Ακόμη, κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στη Γροιλανδία.

«Η συμμετοχή στο Συμβούλιο αποτελεί περισσότερο μια πολιτική θέση για χώρες όπως η Κίνα», δήλωσε ο Μέιλτ Χιούμπερτ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αρκτικής στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε «είναι η ιδέα για μια θέση στο τραπέζι σε μια περιοχή που θα αποτελέσει μια άλλη γεωπολιτική σφαίρα ενδιαφέροντος».

«Άποψή μας είναι πως οι χώρες που έχουν έννομο συμφέρουν να συζητήσουν τα ζητήματα της Αρκτικής θα πρέπει να γίνουν δεκτές στο Αρκτικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη της Κίνας.

«Οι σκανδιναβικές χώρες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε όλους τους αιτούντες», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε πως δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι προθέσεις του Καναδά, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Καναδάς πάντως υποστηρίζει πως η αύξηση του αριθμού των μόνιμων παρατηρητών θα μπορούσε να περιπλέξει το έργο του Συμβουλίου και να οδηγήσει σε συζητήσεις επί θεμάτων, που στην ουσία δεν θα αφορούν την Αρκτική.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ η τελική απόφαση για την Κίνα δεν έχει ακόμη ληφθεί. Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε Εθνική Στρατηγική για την περιοχή της Αρκτικής, υποσχόμενος να προωθήσει τα συμφέροντά της ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στο δρόμο για την αλλαγή της Αρκτικής.

Πηγή: the Wall Street Journal

Keywords
Τυχαία Θέματα