Σερβία: «Πιθανή συνάντηση στο Κόσοβο»

Μία από τις επόμενες συναντήσεις της προέδρου του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς θα πραγματοποιηθεί στο Κόσοβο, όπου τον επόμενο χρόνο θα διοργανωθεί η Σύνοδος αρχηγών κρατών των χωρών της περιοχής.

Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου του Κοσόβου, Άρμπερ Βλαχίου, τονίζοντας ότι η κ. Γιαχγιάγκα απέστειλε δημόσια πρόσκληση στον κ. Νίκολιτς για να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Ο κ. Βλαχίου υπενθύμισε ότι οι κ.κ. Γιαχγιάγκα και Νίκολιτς συναντήθηκαν αρκετές φορές από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν διεξήχθη

η πρώτη απευθείας συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, όπως και ότι οι επαφές συνεχίστηκαν σε φόρουμ και συνόδους, είτε διεθνή, είτε περιφερειακά, όπως η περιφερειακή σύνοδος στο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο κ. Βλαχίου τόνισε ότι εγγυήτρια των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί είναι η ΕΕ, με την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοστούν τα πάντα εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων.

"Οι συμφωνίες έχουν νόημα όταν εφαρμόζονται σωστά, και το Κόσοβο έχει επιδείξει τη βούληση και την ετοιμότητα για την εφαρμογή τους. Η ένταξη των Σέρβων του Κοσόβου στη θεσμική και κοινωνική ζωή του Κοσόβου είναι καθοριστικής σημασίας, για τους ίδιους και για το Κόσοβο, για τις δημοκρατικές διαδικασίες και για την ασφάλεια και τη συνολική σταθερότητα" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της προέδρου του Κοσόβου.

Ο κ. Βλαχίου ανέφερε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον των Σέρβων του Κοσόβου η συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, καθώς θα εκλέξουν τους νόμιμους αντιπροσώπους τους στο πλαίσιο των νόμων του Κοσόβου.

Στην 5η συνάντηση κορυφής των προέδρων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου, που διεξήχθη πρόσφατα στο Δυρράχιο, η πρόεδρος του Κοσόβου δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα κάλεσε τους προέδρους της Σερβίας και της Βοσνίας να συμμετάσχουν.

"Καλώ τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να είναι μαζί μας για να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας. Μέσω της συνεργασίας θα έχουμε ακόμη περισσότερη στήριξη από την ΕΕ και η ζωή των πολιτών μας μπορεί να γίνει καλύτερη" είχε δηλώσει η κ. Γιαχγιάγκα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα