Σερβία: Η έκθεση «Μύρτις» στο Μαυροβούνιο

Η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι που έζησε στην αρχαία Αθήνα πριν 2400 χρόνια, φιλοξενείται στο μουσείο της πόλης Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μύρτις - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός συνόρων της Ελλάδας και θα παραμείνει στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου έως τις 22 Απριλίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός
ότι στα εκθέματα συμπεριλαμβάνεται και το κρανίο της Μύρτιδος, όπως ακριβώς βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό, το επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας και είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν να ταξιδέψει εκτός συνόρων ανθρωπολογικό υλικό από ανασκαφές.

Η Έκθεση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρέσβη της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο Μανόλη Παπαδογιωργάκη εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 130 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος και Μαυροβουνίου και με την ευκαιρία της εθνικής επετείου τις 25ης Μαρτίου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου Μπράνισλαβ Μιτσούνοβιτς, ο υπουργός Παιδείας Ντράγκολιουμπ Στιεπάνοβιτς, και η υπουργός Επιστημών Σάνια Βλάχοβιτς. Τα εκθέματα παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης ο οποίος ηγήθηκε της επιστημονικής προσπάθειας ανασύνθεσης του προσώπου της Μύρτιδος.

«Η Μύρτις αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου πολιτισμού και της κοινής προσπάθειας για να προστατευτούμε από λοιμώδεις αρρώστιες από τις οποίες ακόμη και σήμερα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κυρίως παιδιά» επισήμανε στην ομιλία του ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Το κρανίο της Μύρτιδος, βρέθηκε το 1995 σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό, το επίσημο νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό. Οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η Μύρτις πέθανε από τυφοειδή πυρετό, στον λοιμό της Αθήνας τον 5ο Αιώνα π.Χ. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε την Μύρτιδα φίλη των σκοπών της χιλιετίας (Millennium Goals Friend).
Keywords
Τυχαία Θέματα