Σερβία: έλεγχοι στο γάλα

Στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων προχωρά η Ένωση Γαλακτοκομικών Εταιρειών της Σερβίας, έπειτα από την εμφάνιση αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, σε περίπτωση που τα ζώα έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές) σε γάλα, το οποίο αποσύρθηκε από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Τα μέλη της Ένωσης, σε συνεργασία με τους κρατικούς, αρμόδιους φορείς ενισχύουν το "πλέγμα" προστασίας των καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων, προχωρώντας στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων για τον

τυχόν εντοπισμό αφλατοξίνης στο γάλα, σε ανώτερα - από τα επιτρεπτά - επίπεδα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Τα μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση κάθε πιθανής απειλής για την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το σερβικό υπουργείο Γεωργίας, σε περισσότερα από 30 δείγματα γάλακτος από 10 σερβικές γαλακτοκομικές εταιρείες, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα κατά 10%, 20% ακόμη και 200%, σε σχέση με το νόμιμο όριο.

Οι σερβικές αρχές καθησύχασαν το καταναλωτικό κοινό ανακοινώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μόνο ιδιαίτερα υψηλή σε περιεκτικότητα συγκέντρωση αφλατοξίνης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων αναμένονται από εργαστήρια της Ολλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα