Σερβία: Διαμάχη Τάντιτς-Ντάτσιτς

Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) του πρώην προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε ότι δεν θα εισέλθει στη μελλοντική σερβική κυβέρνηση αν κληθεί να συμμετάσχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του νυν πρωθυπουργού, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Απαντώντας, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο κ. Τάντιτς δεν συνειδητοποιεί την κακή τωρινή θέση του στην πολιτική σκηνή.

Η ανακοίνωση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος ακολούθησε τις αναγγελίες του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και μελλοντικού πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχίσει

τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDS) που του πρόσφεραν στήριξη για τους θεμελιώδεις στόχους της κυβέρνησης, αλλά δεν συζήτησαν για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

"Αν και οι συζητήσεις συνεχίζονται, συμφωνήσαμε ποια είναι τα κεντρικά προβλήματα της κοινωνίας μας κι αν το SPS εισέλθει στην κυβέρνηση, θεωρούμε ότι δεν θα είναι δυνατό να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι με το SPS στην κυβέρνηση τα προβλήματα αυτά θα εμβαθυνθούν και το NDS δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό" υπογραμμίστηκε στην ανακοίνωση του NDS.

Τη θέση αυτή επανέλαβε ο κ. Τάντιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου υπογραμμίζοντας ότι "πιστεύει βαθιά ότι το SPS στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ωφελήσει, μπορεί μόνο να εμβαθύνει τη ζημία που επιφέρουν οι Σοσιαλιστές".

Τα ΜΜΕ αναφέρουν επικαλούμενα ανεπίσημες πληροφορίες ότι ο κ. Ντάτσιτς υπολογίζει μόνος του να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Εσωτερικών και ενδεχομένως και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο.

Ο κ. Ντάτσιτς ωστόσο το Σάββατο αρνήθηκε ότι θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, επειδή έχει ήδη συμφωνηθεί ο διάλογος να γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι και δεν θα γίνει εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι την απόφαση για τη σύνθεση της κυβέρνησης θα την λάβει ο αρχηγός του SPS, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σχολιάζοντας τη στάση του NDS και του προέδρου του, Μπόρις Τάντιτς είπε ότι δεν θα καθορίσουν άλλα κόμματα ποιος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ότι ο κ. Τάντιτς δεν αντιλαμβάνεται ότι "δεν είναι πλέον αφεντικό στη Σερβία".

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση της νέας Σερβικής Βουλής, η κεντρική επιτροπή του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος θα συμφωνήσει για τις υπουργικές θέσεις και σύμφωνα με αναγγελίες του κ. Βούτσιτς, η μελλοντική κυβέρνηση θα διεξαχθεί έως τις 25 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα