Σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας Master Class

Την δυνατότητα συμμετοχής σε Μaster Class διεύθυνσης ορχήστρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων προσφέρει στους νέους Έλληνες μαέστρους ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Oι αιτήσεις συμμετοχών για τους ενδιαφερόμενους λήγουν στις 23 Αυγούστου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5 - 11 Σεπτεμβρίου 2013, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων,

Μιχάλη Οικονόμου. Ο Μ. Οικονόμου μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Στο σεμινάριο δεν υπάρχουν δίδακτρα και η επιλογή των σπουδαστών που θα διευθύνουν στην τελική συναυλία θα γίνει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των προβών.

Ερ. Σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας. Πού θα γίνει; Πότε;

Μ.Ο. Το σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα προβών της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, που είναι στον Νέο Κόσμο, Αρτεμωνος 7 και Ιππαρχου. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ωραίο κτίριο, το οποίο έχουμε εδώ και χρόνια και κάνουμε πρόβες. Η τελική συναυλία του σεμιναρίου την οποία θα διευθύνουν οι σπουδαστές, ένα μέρος των σπουδαστών που θα επιλεγούν, θα είναι στο κέντρο Τεχνών, το οποίο βρίσκεται πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, στο πάρκο Ελευθερίας. Μία υπαίθρια μεικτή συναυλία. Έχουμε κάνει πολλές συναυλίες εκεί, καλοκαιρινές. Ο κόσμος δείχνει να τις ευχαριστιέται πάρα πολύ.

Ερ. Η επιλογή, με ποιον τρόπο θα γίνει;

Μ.Ο. Η επιλογή των σπουδαστών θα γίνει κατά βάση από εμένα που πήρα την πρωτοβουλία να διοργανώσω αυτό το σεμινάριο. Έχω κάνει πάρα πολλά στην ζωή μου ως μαθητής τέτοιου είδους. Το να διοργανώσεις ένα σεμινάριο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για την δική μας κοινωνία. Οι νέοι μαέστροι, νέοι μαθητές και απόφοιτοι διεύθυνσης ορχήστρας δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν το μέσο, δηλαδή το όργανό τους, το οποίο είναι η ορχήστρα. Είναι σαν να πάρει κάποιος δίπλωμα βιολιού και να μην έχει βιολί. Ή να πάρει δίπλωμα οδήγησης και να μην έχει αυτοκίνητο να οδηγήσει. Το να προσφέρεις σε έναν νέο την ευκαιρία να ανέβει στο πόντιουμ μιας επαγγελματικής συμφωνικής ορχήστρας για μια ολόκληρη εβδομάδα και στο τέλος να κάνει και κάτι σε μία συναυλία, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι παιδεία και πρέπει να το προσφέρουμε απλόχερα. Εμείς που έχουμε τα κλειδιά σε μία συμφωνική ορχήστρα. Και στο κάτω, κάτω δεν είναι δική μας. Στους δημότες ανήκει και έτσι θα πρέπει να την αξιοποιούν. Η επιλογή θα γίνει με το ποιος έχει την μεγαλύτερη εμπειρία. Γιατί το να σταθείς μπροστά σε μία ορχήστρα και να διευθύνεις δεν είναι κάτι απλό. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο. Οπότε η επιλογή θα γίνει με βάση, ποιος μπορεί καλύτερα να σταθεί για αυτό το πράγμα.

Ερ. Τι θα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι;

Μ.Ο. Κατ' αρχήν ότι θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, διότι δεν το περίμενα το ομολογώ, ότι στις ελάχιστες μέρες που έχουμε προκηρύξει αυτό το σεμινάριο, θα υπήρχε τόσο τρομακτική η προσέλευση. Δηλαδή έχω πάρει πάρα πολλά email. Και από ανθρώπους που είναι ήδη στο εξωτερικό που σπουδάζουν ή έχουν τελειώσει τα μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας. Οπότε θα γίνει και πιο δύσκολο το έργο της επιλογής. Θεωρώ ότι ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με αυτό, και όχι απλά να θέλει από περιέργεια να έρθει μια βόλτα να δει τι κάνουμε. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουνε ότι για να σταθεί κάποιος μπροστά σε μία ορχήστρα, φαντάζομαι τους τα έχουνε πει και οι δάσκαλοι τους, πρέπει να έχει ένα κύρος. Έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι και θέμα παιδείας, σοβαρότητας και προετοιμασίας. Ώστε οι άλλοι που θα σε δουν, γιατί όταν αναβαίνεις εκτίθεσαι έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να καταφέρεις να τους πείσεις. Είναι αυτό που λέμε, ότι την στιγμή που ανεβαίνεις επάνω στο πόντιουμ, ο άλλος ξέρει, τι είσαι, πριν να σηκώσεις τα χέρια σου να αρχίσεις να διευθύνεις. Δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Το κυριότερο θα έλεγα ότι πρέπει να προετοιμαστούν πολύ σοβαρά για αυτό το πράγμα.

Ερ. Ποια έργα θα μελετηθούν με την ορχήστρα;

Μ.Ο. Διάλεξα τρία έργα της κλασικής περιόδου. Και ο λόγος που τα διάλεξα είναι επειδή δυστυχώς έχουμε πολλές ελλείψεις στην συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων εδώ και χρόνια. Και ευελπιστώ ότι η πολιτεία και ο Δήμος θα σκύψει στο πλευρό μας και θα καταφέρουμε να συμπληρώσουμε τις κενές μας θέσεις. Είναι έργα που σαφώς χρειάζονται μικρότερη ορχήστρα. Δεν έχουν πολλά κρουστά, τρομπόνια και τέτοια πράγματα, επειδή δεν έχουμε στην ορχήστρα. Συμβολικά θα είναι: Η τελευταία συμφωνία, του πατέρα της συμφωνίας, F.J.Haydn (Συμφωνία αρ.104 του Λονδίνου). Είναι η τελευταία επίσης συμφωνία του άλλου μεγάλου κορυφαίου κλασσικού συνθέτη, του W.A.Mozart (41η συμφωνία). Και τέλος είναι η πανηγυρική συμφωνία του L.V.Beethoven (7η Συμφωνία). Αυτές οι τρεις μεγάλες συμφωνίες. Ο κάθε ένας από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να προετοιμάσει μία συμφωνία πολύ καλά και προαιρετικά όποιο άλλο μέρος αυτός θέλει από τις υπόλοιπες.

Ερ. Πού μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και ως πότε;

Μ.Ο. Συμμετοχή δηλώνουν με email κυρίως. Μπορούν να μου στείλουν προσωπικά στο δικό μου email: [email protected]. Και επίσης είπαμε οι αιτήσεις να λήξουν περίπου στις 23 Αυγούστου. Ώστε εκείνο το Σαββατοκύριακο να έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε και από τα βίντεο και από τα βιογραφικά. Καταρχήν, αν μαζευτούν πάρα πολλοί τοπικοί, θα έρθουν σε πρώτη φάση να επανδρώσουν αυτό το σεμινάριο και σε δεύτερη φάση, αφού αρχίσουμε τα μαθήματα τις δύο πρώτες μέρες, θα επιλέξουμε τους έξι με οχτώ θα έλεγα, έτσι γίνεται συνήθως παγκοσμίως, οι οποίοι θα είναι και τα ενεργά μέλη που λέμε. Αυτοί δηλαδή που θα πάρουν τον περισσότερο χρόνο πάνω στο πόντιουμ και οι οποίοι θα διευθύνουν και την ορχήστρα στην τελική συναυλία. Φυσικά κανείς δεν θα φύγει από τους υπόλοιπους. Θα σηκώνονται και αυτοί, θα πειραματίζονται, θα διευθύνουν. Απλά δεν θα έχουν ρόλο στην τελική συναυλία. Θα είναι αυτό που λέμε ακροατές. Κάθε σεμινάριο συμφωνικής ορχήστρας έχει τους ενεργούς και τους ακροατές. Έτσι θα το κάνουμε και εδώ.

Ερ. Να σας βγάλω λίγο από την θέση του ατόμου που είχε την ιδέα να κάνει κάτι τέτοιο και να σας μεταφέρω «στη δικιά τους ηλικία» των ατόμων που θέλουν να πάρουν μέρος. Αν ήσασταν στην θέση τους, τι θα σήμαινε για σάς η συμμετοχή σας σε μια «Master Class» διεύθυνση ορχήστρας;

Μ.Ο. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό και έκανα όταν ήμουν στην ηλικία τους. Δηλαδή, είχα γυρίσει τον κόσμο, όπου άκουγα Master Class, πήγαινα. Είχα πάει στην Ιταλία, στην Ολλανδία. Το θέμα είναι ότι για να τα κάνουμε εμείς αυτά τότε, επειδή δεν υπήρχαν βεβαίως στην Ελλάδα αυτές οι ευκαιρίες, πληρώναμε και πολλά λεφτά. Δηλαδή δεν υπάρχει σεμινάριο που να είναι φθηνότερο από 800 ευρώ. Και μιλάω όχι μόνο για τα ενεργά μέλη αλλά και για τους ακροατές. Δηλαδή, να πας δεκαπέντε μέρες, κάνει ο Τζελμέτι (Gianluigi Gelmetti) ο διευθυντής της όπερας της Ρώμης στην Σιένα κάθε χρόνο, αυτό το θερινό τμήμα, που παρακολούθησα πολλές φορές, το ίδιο και σε άλλους πολύ μεγάλους δασκάλους, τα οποία είναι πανάκριβα. Αυτά τα πράγματα κοστίζουν. Θες μια περιουσία και αν βάλεις ότι χρειάζεσαι και εισιτήρια και διαμονή, είναι πραγματικά μια περιουσία. Τώρα εμείς το προσφέρουμε αφιλοκερδώς. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες νέους μαέστρους. Και ειδικά την στιγμή που αντί να αποκτάμε περισσότερες ορχήστρες, βλέπουμε την κυβέρνηση να τις κλείνει. Είδαμε με την ΕΡΤ τι έγινε. Οπότε οι ελάχιστες που έχουμε μείνει, τουλάχιστον ας φανούμε χρήσιμοι στην κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Keywords
Αναζητήσεις
μιχάλης οικονόμου σιενα, αρτεμωνος 7 νεος κοσμος
Τυχαία Θέματα