Επανέρχεται η ηρεμία στην Κρήτη

Τους ρυθμούς της βρίσκει σταδιακά η Κρήτη μετά τη σαββατιάτικη σφοδρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ. Από το πρωί διενεργούνται έλεγχοι σε κτίρια, σχολικές μονάδες και υποδομές, ενώ κατά γενική εκτίμηση οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και εντοπίζονται σε παλαιά κτίρια. Τη Δευτέρα στις 4μμ οι σεισμολόγοι θα μπορούν να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, καθώς θα έχει συμπληρωθεί το κρίσιμο 48ωρο. Για μικρές υλικές
ζημιές μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μακρόπουλος, θα πρέπει να συμπληρωθεί ένα 48ωρο για να μπορέσει να εκτιμηθεί με ακρίβεια αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με δονήσεις από 2,1 έως 3,7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Την Κυριακή θα γίνουν αυτοψίες σε όλες τις σχολικές μονάδες για να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κλειστό είναι το φαράγγι της Σαμαριάς για να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής.


Η δόνηση είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων, και μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Από τη δόνηση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή ζημιές.

Στα Χανιά, ένας πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν πήδηξε από το παράθυρο του σπιτιού του, ενώ καταγράφηκαν ρωγμές κυρίως σε παλαιά κτίρια της πόλης των Χανίων και σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο. Ο σεισμός ταρακούνησε κυρίως τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αλλά έγινε αισθητός και στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, ακόμη και στην Αττική.

Ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσσες τους νερό με χώμα.

Συγκεκριμένα το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσσες μετά το σεισμό.

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη. «Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό μετά από τόσο δυνατό σεισμό να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει ωστόσο να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να απομακρυνθεί σε λιγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε ας αποφύγουν να πιούν νερό. Δεν πρόκειται πάντως για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους».

«Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται η πιθανότητα να μην έχουμε μεγαλύτερο σεισμό» επεσήμανε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ως αυτή την ώρα με μέγιστη ένταση τα 3,5 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Όπως τόνισε η δραστηριότητα αυτή, βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου, για το οποίο θα γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, όταν ολοκληρωθούν δύο 24ωρα.

Εν τω μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου.

Δείτε βίντεο από τον σεισμό:

http://youtu.be/tU4TYvIGz5g
Keywords
Τυχαία Θέματα