Σεισμική μελέτη στην Αδριατική

Σεισμική μελέτη στην Αδριατική για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκινά, την επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία Spectrum Geo, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ίβαν Βρντόλιακ.

Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν από τη μελέτη θα πωληθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί ένας διεθνής διαγωνισμός για τις πετρελαϊκές εταιρείες κατά το δεύτερο τρίμηνο, είπε ο κ. Βρντόλιακ. Οι πρώτες παραχωρήσεις αναμένονται το 2015, πρόσθεσε.

"Ξεκινάμε μια νέα εποχή στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία και στόχος μας είναι, η χώρα, να αποκτήσει το φθηνότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τους πολίτες της" υπογράμμισε.

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου καλύπτει το 65% των (ετήσιων) αναγκών και του πετρελαίου το 20% της ζήτησης, είπε ο κ. Βρντόλιακ, διατυπώνοντας, ταυτόχρονα, την εκτίμηση ότι η Κροατία θα καταφέρει να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου.

"Η εκμετάλλευση και εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Κροατία είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση και πάρα πολύ σημαντική για το εθνικό συμφέρον. Γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τυχόν λάθη στη διαδικασία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία Spectrum Geo επιλέχθηκε για την εκπόνηση της σεισμικής μελέτης, διότι, διαθέτει τη μεγαλύτερη "τράπεζα" σεισμικών πληροφοριών για τη Μεσόγειο και μεγάλη εμπειρία στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα