Έκτακτη συνάντηση πέντε κορυφαίων

Διαβουλεύσεις κορυφής εν όψει του Eurogroup της 18ης Ιουνίου με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών να έχουν παγώσει. Πριν την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group στις 6 το απόγευμα, συνεδριάζουν εκτάκτως στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ντόναλντ Τουσκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάρτιν Σουλτς Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάριο Ντράγκι. Επισήμως το θέμα είναι η αρχιτεκτονική

της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ωστόσο αναμένεται να τους απασχολήσει και το ζήτημα της Ελλάδας. Συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ τα μηνύματα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. «Υπάρχει λίγος χρόνος» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά» τόνισε σε νέα παρέμβαση ο Λευκός Οίκος.

«Ο Σαμαράς μιλά για "εθνική συνεννόηση", αλλά αρνείται ακόμη και να ενημερωθεί από τον Τσίπρα. Τραγικός ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως αντιπολίτευση» έγραψε στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την ώρα που πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Bild τονίζει πως δεν θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Οι τρεις θεσμοί πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι με ξεκάθαρη και εύρωστη πρόταση, τόνισε ο υπουργός.

Για μέτρα τα οποία είναι πάνω από εκείνα που φανταζόμασταν έκανε λόγο στον Αθήνα 984, στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος ενώ όπως είπε, αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την ΚΟ του κόμματος.

Σε μια εποχή που η χώρα καταρρέει δεν θα λύσουμε τώρα τα εσωκομματικά μας προβλήματα είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δήλωσε ότι θέση του είναι να προτείνει η ΝΔ την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ενώ τόνισε ότι δεν αρκούν γενικές κουβέντες περί εθνικής συνεννόησης πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να πάει στο Δικαστήριο της ΕΕ αν οι δανειστές επιβάλουν έλεγχο κεφαλαίων», υποστηρίζει η βρετανική Telegraph, επικαλούμενη κύκλους εντός του κόμματος. Στο ενδεχόμενο η χώρα μας να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Η Ελλάδα θα συνθηκολογήσει και τελικά θα υπογράψει μια συμφωνία που είναι πολύ κοντά σε αυτό που απαιτούν οι δανειστές» υποστηρίζει το περιοδικό Politico. «Φτάνει πια με την Ελλάδα, πρέπει να φύγει από το ευρώ», ο κεντρικός τίτλος της Τelegraph. «Η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη -Σώζει την Ελλάδα ή την αφήνει;», γράφει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως «οι αξιωματούχοι του Βερολίνου αποδέχονται πλέον πως ο Τσίπρας δεν δέχθηκε ποτέ να καταπιεί αυτό που του ζητούσαν να κάνει».

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο το μέτρο που περιλαμβάνεται στις ελληνικές προτάσεις περί έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο και περί αύξησης της φορολόγησης των κερδών τους. Παράλληλα, εκτιμάται πως η κυβέρνηση κάνει λάθος στο ποσό που έχει υπολογίσει πως θα εισπράξει από αυτά.

Δύο συγκεντρώσεις οργανώνονται στο Σύνταγμα αύριο στις 7:30 το απόγευμα. Η πρώτη με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα», και τη δεύτερη με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης από τις 18 έως 26 τις Ιουνίου, με φόντο τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, με ένα νέο βίντεο συμπαράστασης, Ισπανοί πολίτες δηλώνουν πως στέκονται στο πλάι του ελληνικού λαού. Πρόκειται για την κίνηση «Αουντιτάμος Γκρέθια» (Βοηθάμε την Ελλάδα), μέλη της οποίας κρατούν πινακίδες στα ελληνικά και τις διαβάζουν. Το μήνυμα τους καταλήγει: «Δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι Έλληνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα