Σε στρατάρχη προήχθη ο στρατηγός αλ-Σίσι

Ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, προήχθη σήμερα σε στρατάρχη, τον υψηλότερο βαθμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Εδώ και εβδομάδες, το περιβάλλον του Σίσι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός 'Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν κρύβει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν
σε περίπου τρεις μήνες.

Ελάχιστοι αιγύπτιοι στρατιωτικοί έχουν προαχθεί στο βαθμό αυτόν. Ανάμεσά τους ο στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, πρώην αρχηγός του ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (CSFA), ο οποίος ηγήθηκε της χώρας κατά τη μεταβατική περίοδο μετά τη λαϊκή εξέγερση που εξεδίωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Επικεφαλής του CSFA είναι σήμερα ο στρατάρχης Σίσι, ο οποίος αντικατέστησε τον Ταντάουι στο υπουργείο 'Αμυνας όταν ο έκπτωτος ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι τον αποστράτευσε το καλοκαίρι του 2012.

Ο Μόρσι, ο μοναδικός πρόεδρος που έχει μέχρι σήμερα εκλεγεί δημοκρατικά στην Αίγυπτο, είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού. Ωστόσο, κανένας από τους προκατόχους του, ούτε ακόμα και ένας από τους βασικούς εκφραστές του παναραβισμού, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, δεν είχε προαχθεί στο βαθμό του στρατάρχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα