«Σε στέρεο έδαφος η ελληνική οικονομία»

Εν μέσω διαπιστώσεων κι επισημάνσεων από την Τράπεζα της Ελλάδας για συνέχιση της ύφεσης και περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, ο Πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε στέρεο έδαφος. Παράλληλα, μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

αναμένεται η αναπλήρωση της θέσης του υπουργού οικονομικών. Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών θα ανακοινωθεί ίσως σήμερα.

Τις αρμοδιότητες θα αναλάμβανε ο πρωθυπουργός. Αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη ή μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση

Μετά την έγκρισή της από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της νέας δανειακής σύμβασης πηγαίνει και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ, για ιστορική ευθύνη της χώρας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρέχεται, κάνει λόγο στην έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, αφήνει αιχμές για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και ζητά πρόσθετα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απώλειες εσόδων σχεδόν 10 δις το 2011 λόγω αδυναμίας είσπραξης. -16,3% τα εισοδήματα μόνο την διετία 12-13. Διαρθρωτικές αλλαγές για να αποφύγουμε τα εισπρακτικά μέτρα.
Συνεπής εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος . Το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,5%. 2013 0,5%. Για να είναι διατηρήσιμη η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα ελαχιστοποιούν, κατά το δυνατόν, τις συσταλτικές επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα και θα ενισχύουν το ρυθμό ανάπτυξης μακροχρόνια.
Στα 770.369 άτομα ανήλθαν το Φεβρουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται αυξημένος κατά 5,12% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, κατά 166,09% αυξήθηκαν οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου κατά 226,95% και των υπηρεσιών κατά 143,31%σύμφωνα με μελέτη της Icap για τη διετία 2010 - 2011 σε σύγκριση με την περίοδο 2003 - 2009.
Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ανέφερε πως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βοηθήσει μέχρι και με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, για δάνεια σε επιχειρήσεις στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα