Σε πτώση η τιμή του μπρεντ

Κάτω από τα 123 δολάρια υποχώρησε η τιμή του μπρεντ λόγω ανησυχιών ότι τα υψηλά επίπεδα των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου θα πλήξουν τη ζήτηση. Οι φόβοι αυτοί επισκίασαν την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγή της.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε, σήμερα, έως και στα 122,55 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 122,79 δολάρια,
σημειώνοντας απώλειες 66 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 108,55 δολάρια. Η τιμή του ανέκαμψε, στη συνέχεια, στα 108,72 δολάρια, με απώλειες 94 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης στο Κουβέιτ υπουργών Ενέργειας ασιατικών χωρών, είπε ότι «τα υψηλά επίπεδα τιμών του πετρελαίου γεννούν ανησυχίες. Υπάρχει επιτίμιο κινδύνου ύψους 15 έως 20 δολαρίων» στην τιμή του βαρελιού.

Ο αλ Μπάντρι απηύθυνε έκκληση για εισαγωγή ενός «κανονιστικού πλαισίου» με στόχο την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Ζήτησε, επίσης, τη μείωση φόρων στα πετρελαιοειδή, για να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Εκτίμησε, τέλος, ότι «η αγορά είναι επαρκώς τροφοδοτημένη με πετρέλαιο και η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο είναι σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, παρά το ότι μια χώρα-μέλος - η Λιβύη - δεν είναι πλέον παραγωγός αργού».

    Οι σημερινές δηλώσεις του αλ Μπάντρι έρχονται λίγο μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Νομπούο Τανάκα. Φθάνοντας στο Κουβέιτ, ο κ. Τανάκα δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι «βεβαίως και είναι πολύ υψηλά τα σημερινά επίπεδα των τιμών. Ανησυχούμε, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη».

    «Τα υψηλά επίπεδα των τιμών μειώνουν τους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες πετρελαίου στον πλανήτη, όπου η ζήτηση έχει καμφθεί. «Αν η οικονομία καταγράψει πτώση, τότε θα σημειώσουν πτώση και οι τιμές στις διεθνείς αγορές, όπως συνέβη και το 2008», κατέληξε.

    Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ Ναΐμι έστειλε το πλέον ισχυρό, μέχρι στιγμής, μήνυμα, ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να δράσει για να συγκρατήσει τον καλπασμό των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε, το Μάρτιο, την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια, σε σχέση με τον Φεβρουάριο (ανήλθε, τον προηγούμενο μήνα, στα 8,292 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα). Είπε, επίσης, ότι υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά. Οι υπουργοί πετρελαίου του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσαν σύμφωνοι με την εκτίμηση του Σαουδάραβα ομολόγου το
Keywords
Τυχαία Θέματα