Σε καθοδική πορεία η βιομηχανία ξυλείας

Σε αρνητική πορεία επανήλθε από τις αρχές του 2011 η βιομηχανία ξυλείας, η παραγωγή της οποίας το 2010 αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ το 2009 είχε μειωθεί κατά 27,3%.

Ο όγκος της παραγωγής του κλάδου τον περασμένο Ιανουάριο μειώθηκε, σε σύγκριση με εκείνη του ίδιου μήνα του 2010, κατά 16,2%. Ωστόσο, τα έσοδά του μειώθηκαν μόνο κατά 7,5%, καθώς σημειώθηκε άνοδος των τιμών ορισμένων προϊόντων, σε αντίθεση με την έντονα πτωτική πορεία που διέγραψαν οι τιμές το 2010.

«Η εσωτερική ζήτηση μειώθηκε δραματικά, ενώ και η διεθνής ζήτηση εξασθένησε», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,
στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). «Εδώ και πολλά χρόνια ο κλάδος μας υποφέρει από τη μείωση της ζήτησης, την πτώση των τιμών και την έντονη εισαγωγική διείσδυση. Αισιοδοξούμε ότι στη συνέχεια θα ανακάμψει τουλάχιστον η ζήτηση από το εξωτερικό, γιατί δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι είναι δυνατόν να τονωθεί η εγχώρια κατασκευαστική αγορά στο εγγύς μέλλον», προσέθεσε.

Η πτώση των τιμών το περασμένο έτος δεν επέτρεψε στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν ουσιαστικά από την αύξηση του όγκου παραγωγής. Έτσι, τα έσοδα των βιομηχανιών ξυλείας το 2010 μειώθηκαν κατά 10,2%, παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής. Επίσης, η βελτίωση του όγκου παραγωγής προήλθε κυρίως από αύξηση της παραγωγής φθηνότερων ειδών ξυλείας.

Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας ξυλείας το 2010 αντανακλούν, κυρίως, την επάνοδο της μεγαλύτερης παραγωγικής μονάδας του κλάδου, της εταιρείας «Σέλμαν», σε υψηλά επίπεδα λειτουργίας, καθώς και τη σημαντική διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε καχεκτική, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Επί συνόλου οκτώ κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, παρουσίασαν οι τέσσερις (50%), σε αντίθεση με τις άλλες τέσσερις (50%), οι οποίες εμφάνισαν πτώση.

Λόγω του σημαντικού ειδικού βάρους των κατηγοριών που παρουσίασαν άνοδο, η συνολική παραγωγή ξυλείας στη χώρα μας το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το ίδιο δεκάμηνο του 2009, κατά 11,1%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα όμως από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 38,7%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 27,3%, σε σχέση με το 2008.

Η έντονα ανοδική πορεία της συνολικής παραγωγής του κλάδου κατά το 2010 οφείλεται σε σημαντική αύξηση τους πρώτους μήνες, δεδομένου ότι κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 34,8% σε ετήσια βάση. Η υψηλή παραγωγική επίδοση περιορίστηκε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή μοριοσανίδων (νοβοπάν) κα
Keywords
Τυχαία Θέματα