Σε άθλιες συνθήκες

Ανθρωπιστική κρίση στους νομούς Έβρου και  Ροδόπης, λόγω της καθημερινής έλευσης υπέρογκου αριθμού λαθρομεταναστών, οι οποίοι δεν μπορούν να απορροφηθούν και να φιλοξενηθούν λόγω έλλειψης καταλυμάτων, τροφής αλλά και  βασικών συνθηκών υγιεινής με αποτλελεσμα, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, καθημερινά να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιπέτεια 15χρονου Αφγανού, ο οποίος το 2007 συνελήφθη και στη συνέχεια έμεινε έγκλειστος στο κέντρο υποδοχής Παγανής Λέσβου μέσα σε άθλιες
συνθήκες διαβίωσης. Λίγο καιρό αργότερα οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο και τον διέταξαν να εγκαταλείψει τη χώρα  μέσα σε ένα μήνα. Ο ανήλικος κατέληξε στην Αθήνα ρακένδυτος και νηστικός, όταν τον περιμάζεψε μία από τις Ενώσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα το Ιανουάριο του 2008 να γίνει προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο 15χρονος να δικαιωθεί. Η χώρας μας τελικά καταδικάστηκε για ανεπαρκή φροντίδα και παράνομη κράτηση ασυνόδευτου ανήλικου και υποχρεούται να του καταβάλλει 15 χιλιάδες ευρώ καθώς και 1000 επιπλέον για δικαστικές δαπάνες. Να σημειωθεί ότι ο Αφγανός είχε εγκαταλείψει τη χώρα του, μετά το θάνατο και των δύο γονιών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα