Σε άγνωστα νερά πλέον η "Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες"

Δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που είχε συνάψει με το 61,4% των πιστωτών της η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Η εισηγμένη που βαρύνεται από σημαντικές υποχρεώσεις, τον περασμένο Απρίλιο, είχε ανακοινώσει πως η γενική συνέλευση της εταιρείας είχε εγκρίνει τη συμφωνία με το 61,4% των πιστωτών της (και το 97,064% με ειδικό προνόμιο ή εμπράγματη εξασφάλιση

πιστωτών της εταιρείας, περιλαμβανομένου του συνόλου των τραπεζών) για συνολική αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της και κατέθεσε προς επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την εν λόγω συμφωνία.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή την απόφασή του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης, με το σκεπτικό ότι αυτή δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά στο αδιέξοδο την εταιρεία, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, πλέον, το μοναδικό μέτρο άμυνας της ΕΛΙΧΘ είναι η άσκηση έφεσης.

Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένη την απόρριψη της συμφωνίας εξυγίανσης αναμένεται να υπάρξουν κινήσεις διεκδίκησης από τους οφειλέτες της ΕΛΙΧΘ (προμηθευτές, εργαζόμενους, πιστωτές κτλ) των απαιτήσεών τους μέσω αναγκαστικών κατασχέσεων ή αιτήσεων πτώχευσης. Ως αποτέλεσμα, η «επόμενη μέρα» της εταιρείας κρίνεται αβέβαιη, καθώς μοναδική σανίδα σωτηρίας ήταν η έγκριση από τη δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες βαρύνονται από υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, προσωπικό, τράπεζες και δημόσιο που ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ (στις 30/6/14) σε επίπεδο ομίλου. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 24,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι το τέλος του 2013 είχαν καταβληθεί συνολικά προς τους πιστωτές του άρθρου 99 συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν πως στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, το προσωπικό, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού 17 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σημειώνουν πως τα αποθέματα ιχθυοπληθυσμού του ομίλου είναι ανασφάλιστα. Επιπλέον, πως ο όμιλος δεν έχει λάβει νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.

Ν. Χρυσικόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα