Σαρώνει τα βραβεία η «Αγάπη»

Οι βραβεύσεις για την ταινία «Αγάπη» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αφού η Εθνική Ένωση Κριτικών της Αμερικής χάρισε στην δημιουργία του Μίκαελ Χάνεκε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α' γυναικείου ρόλου.

Η Εθνική Ένωση Κριτικών της Αμερικής που αποτελείται από εξήντα κριτικούς κινηματογράφου και ιδρύθηκε το 1966, απένειμε τα βραβεία για την περασμένη κινηματογραφική χρονιά, επιβεβαιώνοντας πως η ταινία «Αγάπη» συγκίνησε το κοινό της Αμερικής.

Το συγκλονιστικό δράμα το οποίο αναφέρεται στους τελευταίους
μήνες της σχέσης ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, που έρχεται αντιμέτωπο με την φθορά του σώματος και του πνεύματος, κέρδισε τον περασμένο Μάιο τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Από τότε μέχρι σήμερα, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και θριάμβευσε στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Με διαφορά τριών ψήφων

Η ταινία του Μίκαελ Χάνεκε διαθέτει ισχυρούς υποστηρικτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού όχι μόνο διεκδίκησε επάξια τον τίτλο της καλύτερης ταινίας από το «The Master» του Πολ Τόμας ’ντερσον (με διαφορά τριών ψήφων), αλλά κέρδισε ακόμη τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και α΄ γυναικείου ρόλου για την Εμανουέλ Ριβά.

Φαβορί για Όσκαρ

Η τελευταία πορεύεται αποφασιστικά προς την υποψηφιότητα για τον α΄ γυναικείο ρόλο στα φετινά Όσκαρ, αλλά ταυτόχρονα είναι και το φαβορί για το χρυσό αγαλματάκι. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει πως εκτός από μια σίγουρη υποψηφιότητα στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, η «Αγάπη» είναι πιθανό να βρίσκεται σε περισσότερες από μια κατηγορίες των βραβείων της Ακαδημίας, ανάμεσα στις οποίες αυτές της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας. Ήδη έχει κερδίσει μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Τα βραβεία της Εθνικής 'Ενωσης Κριτικών Αμερικής

καλύτερη ταινία: «Αγάπη»

καλύτερος σκηνοθέτης: Μίκαελ Χάνεκε («Αγάπη»)

α΄ ανδρικός ρόλος: Ντάνιελ Ντέι Λίουις («Lincoln»)

α΄ γυναικείος ρόλος: Εμανουέλ Ριβά («Αγάπη»)

β΄ ανδρικός ρόλος: Μάθιου ΜακΚόναχι («Magic Mike», «Bernie»)

β΄ γυναικείος ρόλος: Έιμι ’νταμς («The Master»)

καλύτερο ντοκιμαντέρ: «The Gatekeepers» του Ντρορ Μορέχ

καλύτερο σενάριο: Τόνι Κούσνερ («Lincoln»)

καλύτερη φωτογραφία: Μιχάι Μαλεμάρ Τζούνιορ («The Master»)

καλύτερη πειραματική ταινία: «This is Not a Film» του Τζαφάρ Παναχί

Πηγή:naftemporiki
Keywords
Τυχαία Θέματα