Σαράγεβο: 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η ταινία «Ένα επεισόδιο από τη ζωή ενός συλλέκτη σιδερικών» του βραβευμένου με Όσκαρ Βόσνιου σκηνοθέτη, Ντάνις Τάνοβιτς θα ανοίξει την αυλαία του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (SFF), μίας από τις σημαντικότερες περιφερειακές γιορτές της έβδομης τέχνης, που διοργανώνεται φέτος από τις 16 έως τις 24 Αυγούστου.

«Και αυτή τη χρονιά, με μεγάλη ευχαρίστηση, συνεχίζουμε την παράδοση έναρξης του Φεστιβάλ
με βοσνιακή ταινία. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά μας, επειδή πρόκειται για τη νέα ταινία του Ντάνιτς Τάνοβιτς, η οποία τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου», τόνισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, Μίρσαντ Πουριβάτρα.

«Η ταινία είναι αναπαράσταση πραγματικών γεγονότων και σκοπός της είναι να δείξει τις διακρίσεις που υφίστανται καθημερινά οι μειονότητες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κυρίως η κοινότητα των Ρομά», είπε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ντάνις Τάνοβιτς.

Η ταινία απέσπασε στο Βερολίνο το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής και ο πρωταγωνιστής Ναζίφ Μούγιτς έλαβε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας και την ειδική διάκριση της Οικουμενικής Επιτροπής.

Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ οι λάτρεις του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να δουν επίσης την ισπανική ταινία «Χιονάτη» του Πάμπλο Μπέργκερ που έλαβε περισσότερα από 30 βραβεία και την ταινία «Πρίγκιπας Άβαλονς» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν που βραβεύθηκε με την «Αργυρή Άρκτο» σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Την πρώτη μέρα του 19ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα προβληθεί και η ταινία «Κύκλοι» του Σέρβου Σρτζάν Γκολούμποβιτς με θέμα την ηρωική πράξη του Σρτζαν Άλεκσιτς, πρώην μέλους του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) τον οποίο δολοφόνησαν μέλη σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, επειδή στην πόλη Τρέμπινιε της Βοσνίας έσωσε Μουσουλμάνο συνάδελφό του που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από παραστρατιωτικούς.

Το SFF είναι διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με επίκεντρο την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ποιοτικό πρόγραμμα, η εκπαιδευτική πλατφόρμα για νέους δημιουργούς, η παρουσία εκπροσώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, εκπροσώπων ΜΜΕ απ' όλο τον κόσμο και οι πάνω από 100.000 επισκέπτες είναι στοιχεία που αποδεικνύουν τη θέση του Φεστιβάλ και την αναγνώριση που έχει από επαγγελματίες του σινεμά και από το κοινό, υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα