Ρουμανία: σταθερότητα «βλέπει» το ΔΝΤ

Η Ρουμανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την δεύτερη από το σύνολο των δύο δανειοδοτικών συμφωνιών προληπτικού χαρακτήρα (stand by) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως η ανάπτυξη είναι αδύναμη και υπάρχουν κίνδυνοι, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, Νεμάτ Σαφίκ.

Η κ. Σαφίκ, που εκτελεί και χρέη προέδρου, προέβη στη δήλωση έπειτα από την ολοκλήρωση της έβδομης και της όγδοης αξιολόγησης

και αναθεώρησης των "επιδόσεων" της ρουμανικής οικονομίας υπό το πλαίσιο του προγράμματος που στηρίζει η-διάρκειας 24 μηνών- δανειοδοτική συμφωνία, από την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.

«Η Ρουμανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την δεύτερη από τις δύο stand-by (συμφωνίες) με το Ταμείο. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα", ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι βιώσιμο, ωστόσο, τόνισε ότι, "η ανάπτυξη είναι αδύναμη και υπάρχουν κίνδυνοι καθόδου". Σύμφωνα με την κ. Σαφίκ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ρουμανίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης, απαραίτητη για να ''παγιωθεί'' η μακροοικονομική σταθερότητα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με την κ.Σαφίκ, η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009, επέτρεψε την έξοδο της Ρουμανίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (της ΕΕ) τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι, οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις κρατικές εταιρείες, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σημείωσε δε, ότι το ρουμανικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, όμως είναι ευάλωτο σε "εξωτερικά σοκ".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα