Ρωσία: Ανησυχία για την προφυλάκιση Εφραίμ

Τη «βαθιά ανησυχία και αμηχανία» τους, για τη σύλληψη του ηγουμένου Εφραίμ εκφράζουν οι ομογενειακές οργανώσεις των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής τον συντονιστή της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Ιβάν Σαββίδη.

«Στην ευρεία κοινή γνώμη, δεν είναι σαφές ποιά είναι η ουσία των κατηγοριών κατά του γέροντα από τις
δικαστικές Αρχές της Ελλάδας και γιατί αυτές απαγγέλλονται αποκλειστικά σε έναν ιερωμένο, τον οποίο συλλαμβάνουν πριν από το δικαστήριο, ενώ μάλιστα οι βασικοί ενεχόμενοι παραμένουν πέραν υποψίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο στην εν λόγω διαδικασία. Δεν έχουμε δικαίωμα να υπεισέλθουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, όμως, η ελληνική Ομογένεια του μετασοβιετικού χώρου ελπίζει στην αντικειμενικότητα και το απροκατάληπτο της ανάκρισης, καθώς και στο να ληφθούν υπ' όψη οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπισμού ως προς έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ιερωμένο, ο οποίος διεξάγει φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο σε διεθνές επίπεδο», σημειώνουν οι ηγέτες της ομογένειας.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να κρατείται προδικαστικώς ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος δεν αποφεύγει τη δικαιοσύνη και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις των κρατικών οργάνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «εμείς οι Έλληνες, από γενεά σε γενεά, μεταδίδαμε την πνευματικότητά μας και η ορθόδοξη πίστη μάς διαφύλαττε ως λαό».

«Η ελληνική Ομογένεια ανησυχεί για την τύχη του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου και αυτά τα συναισθήματα τα μοιράζονται μαζί μας οι ορθόδοξοι πιστοί σε όλον τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι οι δικαστικές Αρχές της Ελλάδας θα λάβουν αντικειμενική απόφαση, η οποία δεν θα οδηγεί σε διχασμό και δεν θα επιτρέπει την καταστροφή των πνευματικών αξιών της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν, εκτός από τον Ι. Σαββίδη, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρωσίας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών οργανώσεων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Πρότσενκο - Πιτσαντζή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, Φώτιος Τσιτλίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων Αρμενίας, Αρκάντι Χιτάροφ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αζερμπαϊτζάν «Αργώ», Σαΐντα Μεχτίεβα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικού πολιτισμού «Ελευθερία» της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Γιαννίεφ, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Ελλήνων Λευκορωσίας «Πελοπόννησος», Ραφαέλ Ντελιάνοφ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Καζακστάν, Πάβελ Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού Τασκένδης, Σαράντης Λαζάρου και η πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Ελλήνων Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.

   
Keywords
Τυχαία Θέματα