Συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει Eurogroup

Κορυφώνονται οι διεργασίες, τόσο εντός, όσο και εκτός για την επίτευξη συμφωνίας που θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στην οικονομία. Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του, εν όψει της έγκρισης των προαπαιτούμενων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ από τη Βουλή και στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ το ενδιαφέρον

στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και του ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega. Πρόσθεσε ότι από τα 8 δισ. δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η πρώτη φορά που τα μισά και πλέον καλούνται να καταβάλλουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, απάντησε πως αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το Ταμείο, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.


O κ. Παππάς παραμένει στις Βρυξέλλες όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε πληθώρα δηλώσεων που έκαναν σήμερα κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη στη βουλή, τότε θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη βουλή. Θετική στάση τηρεί επίσης ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και άλλοι. Ενστάσεις κατά της διαφαινόμενης συμφωνίας εξέφρασαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας όπως ο Δ. Στρατούλης, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κώστας Λαπαβίτσας, επίσης ο Α. Μητρόπουλος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμμένος μετα τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πριν την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ζήτησε αξιόπιστη δέσμευση από πλευράς των δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους συνδέοντας το με την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, αμφιβολίες για την επάρκεια του πακέτου των ελληνικών μέτρων εκφράζει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι προσανατολισμένα στους φόρους και όχι στην περιστολή δαπανών.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για την Ευρώπη θα ήταν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, άσχημο, εάν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι». Αυτό δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και έκανε λόγο για εφικτή συμφωνία, εφόσον οι προτάσεις εξοικονόμησης της Αθήνας είναι στέρεες.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τα πάντα στις διαπραγματεύσεις από φόβο για ένα Grexit, πρόσθεσε ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ και επανέλαβε ότι «ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα επιτρέψουν να εκβιαστούν».

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θα υπερψηφίσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκριθούν προηγουμένως επίσημα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, προσθέτοντας ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για "κάποια χαρτιά", αλλά μόνο για νομοθετικά κείμενα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εκτίμησε στη Φραγκφούρτη ότι απομένει "ακόμη πολλή δουλειά να γίνει" ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. "Οι βάσεις για μια συμφωνία έχουν τεθεί, αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει", σημείωσε ο Βαλς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού. "Επαφίεται τώρα στις ελληνικές αρχές, στην ελληνική κυβέρνηση να συσσωματώσει τα στοιχεία του χθεσινοβραδινού διαλόγου και να διασφαλίσει ότι όλοι θα πειστούν για τη θέλησή της να δεσμευτεί στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε ο Βαλς.

Keywords
Τυχαία Θέματα