«Ψηλά στην ατζέντα» το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων

Μετά τη ΔΕΗ και το φρένο στην ιδιωτικοποίησή της, στο τραπέζι σήμερα η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar.

Κρίσιμη συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Αζέρο πρέσβη Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Πάντως όπως είχε δηλώσει στο Reuters

ο κ. Λαφαζάνης, η κυβέρνηση θα κινηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε χθες στη Le Monde ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους ξένους επενδυτές ότι «θα βρουν απέναντί τους ανοικτό πνεύμα». Επίσης, στη γενική βάση τους, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις ξένες επενδύσεις «πηγή ελπίδας» για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Εφερε δε ως παράδειγμα τον ΟΛΠ, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις της Cosco πολύ θετικές για την Ελλάδα.

Ωστόσο, για τις υπό εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης προέκρινε το πάγωμά τους. «Εν μέσω μιας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα. Είναι πιο λογικό να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα εργαλεία χρηματοδότησης, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία μας».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσεις σε κρατικοποιήσεις τραπεζών. Επίσης, θα επιδιώξει την έκδοση ομολογιών χωρίς ημερομηνία λήξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που επενδυτές θα στοχεύσουν στις καταβολές τόκων. Τέλος, σημείωσε ότι θα αλλάξουν η μορφή και το περιεχόμενο αρκετών αποκρατικοποιήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τη διάθεση στην κυβέρνηση, των παραιτήσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Εμμ. Κονδύλη και Πασχ. Μπουχώρη. Τα δύο στελέχη, ωστόσο, θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, χειριζόμενα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου. Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προεκλογικές της υποσχέσεις, προσανατολίζεται στην κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Ολα τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και το προσωπικό, θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο που τώρα φαίνεται να σχεδιάζεται και το οποίο, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, θα έχει «αναπτυξιακό» χαρακτήρα και όχι χαρακτήρα «ξεπουλήματος».

Πάντως, η κίνηση μετασχηματισμού του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναμένεται να εκδηλωθεί άμεσα. Η νέα κυβέρνηση δείχνει να μη διαθέτει μια καλά επεξεργασμένη εναλλακτική πρόταση, ενώ επιπλέον θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της τρόικας ή/και των πιστωτών μας για τις κινήσεις της. Η τρόικα ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ και στελέχη της δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, από τις μονομερείς -όπως τις χαρακτηρίζουν- κινήσεις της κυβέρνησης. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, με την κατάργηση/μετασχηματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρούν ότι ακυρώνεται η συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μείωση του χρέους.

Η πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει να λάβει το ΤΑΙΠΕΔ, με τη μορφή που είναι σήμερα, είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), σχετικά με το ιπποδρομιακό στοίχημα. Εκκρεμεί μόνον η έγκριση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή, ενώ η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλος Μαρτίου πριν προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΟΔΙΕ.

Από την άλλη πλευρά, στις καλένδες μεταφέρθηκε -χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής χρόνος- η υποβολή προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είχε καθοριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2015. Ωστόσο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν κατανοήσει ότι δεν θα τηρούνταν και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μετά την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ζήτησε τις παραιτήσεις μόνον του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι κ. Αρις Καλλιπολίτης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, παραμένουν στις θέσεις τους.

Πηγή: Kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα