«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής, εκτός του άρθρου 81 που πήρε 152 ψήφους. Νωρίτερα επικράτησαν εντάσεις και απειλές μεταξύ των βουλετών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι η φράση κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος τόνισε πως “όποιος θέλει ας καταψηφίσει και να αναλάβει την ευθύνη που η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Αύγουστο”.Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για 13 άρθρα του πολυνομοσχεδίου

που συγκεντρώνουν και περισσότερες αντιδράσεις.

Υπηρέτες των κερδοσκόπων χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στη βουλή επί του πολυνομοσχεδίου και έκανε λόγο για περσόνα νον γκράτα τον κ. Σοίμπλε γιατί όπως είπε εξεφτέλησε τον ελληνικό λαό.

Κατά τα λοιπά η συζήτηση στη Βουλή εξελίσσεται σε ολοένα και υψηλότερους τόνους και με αλλαγές της τελευταίας στιγμής υπό τις απειλές βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν άρθρα. Ενδεικτικό είναι πριν από λίγο, ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προσθήκη σύμφωνα με την οποία οι τριτεκνοι που εντάσσονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας θα μεταφέρονται κατά προτεραιότητα με αποτέλεσμα ένας εκ των διαφωνούντων βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Κοντογεώργος που είχε απειλήσει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο να άρει τις επιφυλάξεις.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε πως αφενός αμφισβητεί την επιτυχή πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και αφετέρου προειδοποίησε οτι δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις του υπουργείου παιδείας που αφορούν στην κατάρτιση ειδικοτήτων των τεχνικών λυκείων.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε πως εμμένει στις θέσεις του ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση των άρθρων για τη δημοτική αστυνομία και το οικονομικό παρατηρητήριο των δήμων.

Κόντρα Στουρνάρα - Σύριζα

«Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες του λαού αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένοςότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτηση του επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Η μεγάλη μας πρόκληση -πρόσθεσε- είναι να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη γιατί αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αντί να καταθέτει κοστολογημένες προτάσεις κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί τις συνέπειεςτων προτάσεων του κόμματος του.

Νωρίτερα, στηνομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας με αφορμή την αυριανή επίσκεψη Σοίμπλε στην Αθήνα εκτίμησε οτι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι προσωρινό μέτρο που φέρνει σαν δωράκι, όπως χαρακτηριστικά είπε , μαζί του ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.

«Στο δίλημμα μνημόνιο ή δημοκρατία απαντάμε, δημοκρατία»,δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Επενδύετε στο φόβο και την απαισιοδοξία» ανταπάντησε ο υπουργός.

Ομιλία Κουβέλη

Για άσκοπες δημοσιονομικά και επιζήμιες κοινωνικά απολύσεις που συνιστούν οπισθοδρόμηση έκανε λόγο κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου στη βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Αντί για διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις με σχεδιασμό και αξιολόγηση επιλέγονται λύσεις αυταρχικές και βίαιης προσαρμογής που ικανοποιούν ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία ο κ.Κουβέλης τόνισε οτι η ΔΗΜΑΡ δεν συνδέει την υπευθυνότητα με τον συντηρητισμό και θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα