Πρώτη δόση με απαραίτητα μέτρα

Το αργότερο έως τις 20/3 θα πρέπει να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει έως τότε να έχει εγκρίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ομιλία του στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γιούνκερ σημείωσε πως το Eurogroup την Πέμπτη θα αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας ενώ εξέφρασε
την πεποίθησή του πως η χώρα θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μετά τις ήπιες πιέσεις.

Αναφερόμενος στο PSI ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε του ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν την προσφορά της Ελλάδας τονίζοντας πως δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε πως δεν προτείνει την αποστολή ειδικού επιτρόπου στην Ελλάδα αλλά πως επιθυμεί ένας νυν επίτροπος να εστιάσει στα ελληνικά προγράμματα.

Αναφορικά με το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) ο Γιούνκερ τόνισε πως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις πληρωμές τους ώστε να είναι αποτελεσματικός, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα δύο δόσεων το οποίο θα ενισχύει τα κεφάλαιά του κατά 100 δισ. ευρώ κάθε φορά.

Ο  Γιούνκερ πρόσθεσε πως τα εναπομείναντα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο μηχανισμό ωστόσο σημείωσε πως οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου έπειτα από περισσότερη ανάλυση.
 
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα