Προτεραιότητα η διώρυγα του Σουέζ

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους και ότι μία από τις προτεραιότητες του στρατού που αναπτύχθηκε στις πόλεις όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια είναι η προστασία της Διώρυγας του Σουέζ.

"Η συνέχιση της διαμάχης των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων...για την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους", δήλωσε ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας.

Τα σχόλιά του αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα στο Facebook

του εκπροσώπου του στρατού.

Προειδοποιεί ο στρατός

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε πως η πολιτική σύγκρουση ωθεί το κράτος στο χείλος της κατάρρευσης, προβαίνοντας σε μια αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους του θεσμού που διοικούσε μέχρι πέρυσι τη χώρα την ώρα που ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης της Αιγύπτου προσπαθεί να συγκρατήσει τη βία στους δρόμους.

Ο στρατηγός αλ-Σίσι, ο οποίος διορίσθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Μοχάμαντ Μόρσι για να ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε σε σημερινή δήλωσή του ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ανάπτυξης δυνάμεων σε πόλεις στη Διώρυγα του Σουέζ είναι να προστατευθεί αυτή η θαλάσσια οδός που έχει ζωτική σημασία για την οικονομία της Αιγύπτου και το παγκόσμιο εμπόριο.

Τα σχόλια του αλ-Σίσι, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σε μια επίσημη ιστοσελίδα του στρατού στο Facebook, έγιναν μετά το θάνατο 52 ανθρώπων στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ταραχών.

Τα σχόλια είναι απίθανο να σημαίνουν ότι ο στρατός θέλει να πάρει πίσω την εξουσία που κατείχε ουσιαστικά επί έξι δεκαετίες μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου και στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο στέλνουν επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο μεγαλύτερος θεσμός της Αιγύπτου, ο οποίος έχει τεράστιο ρόλο στην οικονομία όσο και στην ασφάλεια και δέχεται απ' ευθείας μαζικές αμερικανικές επιδοτήσεις, ανησυχεί για τη μοίρα του έθνους έπειτα από πέντε ημέρες αναταραχής σε μεγάλες πόλεις.

"Η συνέχιση της σύγκρουσης των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων ... σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους", δήλωσε ο στρατηγός Αμπ-ντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση που διόρισε ο Μόρσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αντιπροσωπεύουν "μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και τη συνοχή του αιγυπτιακού κράτους" και ο στρατός θα παραμείνει "ο σταθερός και συνεκτικός λίθος" πάνω στον οποίο στηρίζεται το κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα