Πρόταση για προκαταρκτική

Τη σύσταση προκαταρκτικής για την υπόθεση με τις μίζες στην αγορά των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, κατά την περίοδο της θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, αποφάσισε να προτείνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Εκτιμά πως με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται, με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, η έρευνα ενεργών ποινικών ευθυνών χωρίς να τίθεται φραγμός, λόγω της τυχόν παραγραφής
ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής. Πάντως η απόφαση για τη συγκρότηση της προκαταρκτικής μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal άσκησε η εισαγγελία του Μονάχου, για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων.

Εν τω μεταξύ, προμήθειες που φτάνουν τις 300.000 ευρώ φέρεται να πλήρωσε θυγατρική εταιρία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Όπως τονίζει, «μάρτυρες αναφέρουν ότι τα χρήματα μεταφέρονταν με βαλίτσες στην Αθήνα».  

Για την υπόθεση διενεργεί έρευνα η εισαγγελία της Φραγκφούρτης εναντίον δεκάδων πρώην και νυν στελεχών της εταιρίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην υπόθεση φαίνεται εμπλοκή και της Siemens.

Στη χώρα μας, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 14 πρώην και νυν οικονομικών επιθεωρητών ασκήθηκε από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας, οι οποίοι την περίοδο 2003-2008, φέρονται να διενεργούσαν επανελέγχους σε φορείς και επιχειρήσεις που είχαν βεβαιωμένα πρόστιμα, με αποτέλεσμα είτε να μείωνονται τα ποσά είτε να εξαλείφονται.

Τέλος, την άμεση ενημέρωση της Αρχής για το μαύρο χρήμα ζητεί από λογιστές, ιδιώτες ελεγκτές, φοροτεχνικούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους το υπουργείο Οικονομικών όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι διαπράττεται ή επιχειρείται να διαπραχθεί νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή τρομοκρατία.
Keywords
Τυχαία Θέματα