Προτάσεις για την ελάφρυνση των χρεών

Σε φυλλάδιο που διακινεί το ΚΚΕ με την πρότασή του για «Ουσιαστική ελάφρυνση χρεών των λαϊκών οικογενειών, φτωχών αγροτών και ΕΒΕ» σημειώνει τα κύρια άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ.Τα άρθρα προβλέπουν:

Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Αναστολή της πληρωμής για τους ανέργους για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία.
Διαγραφή τόκων από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν.
Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
Μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων.
Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου.
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι οι θέσεις τους φανερώνουν πως δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα απαλλάξουν τα λαϊκά στρώματα από το βραχνά του τραπεζικού χρέους, αλλά για το πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτόν τον στόχο υπηρετούν και τα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπου τα χρέη δεν διαγράφονται, αλλά μετατοπίζονται ή επιμηκύνονται ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξή τους και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν προτείνει καμιά διαγραφή χρεών για τα λαϊκά στρώματα.

«Αποκαλυπτικό για το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που παρουσίασε ως «νέα Σεισάχθεια» ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, σε τράπεζες - φόρους και ασφαλιστικούς οργανισμούς, να μην ξεπερνά το 33% του εισοδήματός του. Για τους πλειστηριασμούς προτείνει μόνο αναβολή, ενώ ο ρόλος του «δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης», που εξήγγειλε, θα είναι να μεταφέρει το ιδιωτικό χρέος, που είναι αδύνατο να εισπραχθεί, στις πλάτες του λαού» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι μοναδική εγγύηση για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών που υποφέρουν από τη φοροεπιδρομή και τα χρέη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας για να ανακτήσουμε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε την τελευταία 5ετία» τονίζεται στο φυλλάδιο του κόμματος, καλώντας σε ισχυροποίηση της λαϊκής πάλης και σε συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, «για να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική λύση υπέρ του λαού, για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας με λαϊκή εξουσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα