Προπομπός των Όσκαρ

Σαββατοκύριακο βραβείων αυτό που πέρασε στις ΗΠΑ και μάλλον αρχίζει να ξεδιαλύνει το οσκαρικό τοπίο, μετά και την ανακοίνωση των υποψηφιότητων.

Το Σάββατο απονεμηθηκαν τα βραβεία του Σωματείου Σκηνοθετών. Αν και οι περισσότεροι αναμέναμε για το βραβείο σκηνοθεσίας της Ένωσης Σκηνοθετών μια επικράτηση του Μάρτιν Σκορτσέζε τελικά έγινε η έκπληξη και βραβεύτηκε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους του Artist, φαβορί για το Όσκαρ
καλύτερης ταινίας αφήνοντας πίσω του και τους Ντέιβιντ Φίντσερ, Γούντι Άλεν.

Κίνηση που μάλλον δείχνει τον απόλυτο θαυμασμό και την παράκρουση που έχουν πάθει οι Αμερικάνοι με τη δουλειά του Γάλλου σκηνοθέτη. Να σημειωθεί πως το DGA Award συνδέεται πολύ στενά με το Όσκαρ σκηνοθεσίας και μόλις 7 φορές έχει παρεκλίνει η Ακαδημία από το αποτέλεσμα του DGA.

Η ταινία Υπηρέτριες, η οποία απέσπασε τρία βραβεία της Ένωσης Κινηματογραφικών Ηθοποιών των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και εκείνο για καλύτερο καστ και Α' γυναικείου ρόλου, πράγμα που ανεβάζει τις μετοχές της ταινίας και τις δίνει πόντους για τα Όσκαρ. Η Βαϊόλα Ντέιβις κατέκτησε το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου της Ένωσης Ηθοποιών (SAG), ενώ η Οκτάβια Σπένσερ έλαβε εκείνο του Β΄γυναικείου ρόλου. Οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν δύο Αφρο-αμερικανίδες υπηρέτριες στο Μισισίπι της δεκαετίας του 1960, που αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν τις εμπειρίες τους από την εργασία τους σε λευκές οικογένειες. Η ταινία απέσπασε, επίσης, το βραβείο καλύτερου καστ.

Στις ανδρικές ερμηνείες αναμενόμενη η νίκη του Κρίστοφερ Πλάμερ στον β' ανδρικό ενώ ερωτηματικό αποτελεί η διάκριση του Ζαν Ντεζαρντέν του Artist έναντι του Τζορτζ Κλούνεϊ και του Μπραντ Πιτ.

Όπως αναμενόταν το βραβείο B' ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Κρίστοφερ Πλάμερ για την ερμηνεία του στους Πρωτάρηδες. Στην ταινία ο Πλάμερ είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που μετά τον θάνατο της συζύγου του αποφασίζει να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του.
Keywords
Τυχαία Θέματα