Πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Μεσολάβηση Υγείας»

Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές καλούνται να γεφυρώσουν το γλωσσικό και πολιτισμικό χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων με τους μετανάστες, εξασφαλίζοντας στους τελευταίους ουσιαστική και ολοκληρωμένη πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και είναι προγραμματισμένο να διακοπεί στα τέλη Ιουνίου.

Για την προσφορά και την αναγκαιότητα να συνεχίσουν το έργο
τους οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές Υγείας μίλησε σήμερα στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Καλημέρα Αθήνα», η κ. ΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ - ΚΑΠΟΛΟΥ, επιμελήτρια του Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης Υγείας. Στις δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων,  μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές στα νοσοκομεία μας. Είναι κάτι που είναι θεσμός σε άλλες χώρες για πολλά χρόνια, σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως είναι και η δική μας. Το μόνο κακό -φυσικά- είναι, ότι αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, που σημαίνει ότι είναι ευρωπαϊκά χρήματα κατά 75% και κατά 25% από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει μικρή διάρκεια, δύο μηνών. Οι γιατροί, είναι αλήθεια, ότι θέλουν να συνεχιστεί το πρόγραμμα και μακάρι να βρεθεί κάποιος τρόπος να μείνουν οι Μεσολαβητές εκεί - είναι πολύ σημαντική η βοήθειά τους. Πέρα από το θέμα της γλώσσας -γιατί δεν είναι διερμηνείς, είναι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές- προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Κι αυτό φαίνεται κυρίως στο Νοσοκομείο "Έλενα". Γιατί -ξέρετε-, εμείς, οι γυναίκες, σε όλο τον πλανήτη έχουμε τις μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες, σε διάφορα ζητήματα, και πάνε εκεί και βλέπουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τι νιώθω εγώ και πώς μπορώ να κινηθώ μέσα στο νοσοκομείο.
Και οι επαγγελματίες Υγείας στο νοσοκομείο νιώθουν να απελευθερώνονται. Ξέρουν ότι ο Μεσολαβητής θα τους βοηθήσει, θα τους πει αυτή η γυναίκα τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί, ανάλογα με τον τρόπο αντίληψης της ασθένειας από κάθε κοινωνία, ξεχωριστά. Οι Μεσολαβητές είναι άνθρωποι από είκοσι πέντε εθνικότητες και καλύπτουν τριάντα πέντε γλώσσες και διαλέκτους.
Αυτό που με χαροποιεί, είναι ότι από άλλες υγειονομικές περιφέρειες μάς στέλνουν γράμματα και ζητούν να επεκταθεί το πρόγραμμα και στη δική τους περιφέρεια. Συνεπώς, τα αιτήματα υπάρχουν, η ανάγκη είναι τεράστια. Μακάρι να γίνει κάτι».
* Ο κ. ΜΑΧΜΟΥΤ ΑΝΤΕΛΡΑΣΟΥΛ, γιατρός από το Σουδάν και Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», μιλώντας στην ίδια εκπομπή και τη δημοσιογράφο Χρύσα Κλειτσιώτη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Εμείς, ως συντονιστές, είμαστε υπεύθυνοι για μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από διάφορα άτομα, που ονομάζονται "Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές". Ξέρουν διάφορες γλώσσες και ανήκουν σε διάφορες κουλτούρες και βοηθούν τον ασθενή, που εισέρχεται στο νοσοκομείο και τυχαίνει να είναι και από τη δική τους χώρα, τον εξυπ
Keywords
Τυχαία Θέματα