Προειδοποίηση Σόιμπλε στις τράπεζες

Σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαφορετικά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος, απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει

αύριο, τονίζει παράλληλα ότι η Ιταλία πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το έλλειμμα, αλλιώς οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.

“Η Ιταλία πρέπει να πείσει τις αγορές ότι το χρέος της είναι βιώσιμο” δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελης.

“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου” αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο – σοκ της Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μετά την επίσκεψη στη χώρα μας ομάδας 20 δημοσιογράφων, που έζησαν από κοντά την κατάσταση.

“Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα” τονίζουν. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας, αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο - επισημαίνουν. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους...  σήμερα θα ήταν κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό” υπογραμμίζουν οι συντάκτες του άρθρου.

Καταπέλτης για Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα το άρθρο του Λίαμ Χάλιγκαν στη Βρετανική Telegraph. Χαρακτηρίζει γκροτέσκα τη λύση στην οποία κατέληξαν οι 27 για κούρεμα 50% με αποτέλεσμα η κρίση χρέους να γίνει πιο οξεία με περισσότερο μολυσματικούς σπόρους σύγχυσης. “Αυτό που χρειάζεται επειγόντως – σχολιάζει ο Χάλιγκαν - είναι μια ξεκάθαρη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα επιτρέψει σε αυτή την αποτυχημένη ημι-αναπτυγμένη οικονομία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, να σταθεροποιήσει την δραχμή και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών”

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής  Τσάρλς Νταλάρα, με δηλώσεις του στη Welt της Κυριακής εκτιμά ότι 9 στις 10 τράπεζες θα αποδεχθούν την απομείωση των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Για τις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα δηλώνει πως “ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμα”

Keywords
Τυχαία Θέματα