«Πριμ στους νέους αγρότες»

Πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο για 6.000 νέους αγρότες, που θα φτάνει και τις 20.000 ευρώ για τον καθένα, χορηγεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο προγράμματος 100 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη

φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».

Ολόκληρη η συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, εγκρίθηκε ένα νέο πρόγραμμα για νέους, υποψήφιους αγρότες. Τι περιλαμβάνει;

-Έχουμε πλέον την έγκριση στο αίτημα που είχαμε υποβάλει για να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία. Είχαμε ζητήσει την έξτρα επιδότηση αυτής της προσπάθειας με ακόμη 100 εκατομμύρια ευρώ το οποίο εγκρίθηκε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα ξεκινά.

Σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα αυτό έτρεξε και στην προηγούμενη περίοδο με δαπάνες 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταφέραμε να υποστηρίξουμε την έναρξη της εκμετάλλευσης σε περίπου 12.000 νέους αγρότες, με την έννοια ότι νέος είναι όποιος είναι κάτω των 40 ετών. Τώρα, βλέποντας την επιτυχία αυτού του προγράμματος και αφετέρου την ανάγκη εισόδου ακόμη περισσοτέρων νέων ανθρώπων στη γεωργία -ιδιαίτερα τώρα με τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει ο τόπος, αλλά και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα- ζητήσαμε να δαπανήσουμε άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό. Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού.

-Ποιούς αφορά το νέο πρόγραμμα;

-Αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές μπορούν να πάρουν έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ.

-Πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα;

-Κάποιος παίρνει το πριμ πρώτης εγκατάστασης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση. Πρέπει να είναι κάτω από 40 ετών. θα πάρει το 70% ως προκαταβολή. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα, γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%. Θα υποστηρίξουμε ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι, αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος, ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσουμε. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση.

-Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις;

-Ο υποψήφιος, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, πρέπει να μπει στην εκμετάλλευση, να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων.

-Το πρόγραμμα αυτό συνδέεται και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική;

-Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ είπαμε ότι ακριβώς για να διορθώσουμε αυτή τη διαρθρωτική αδυναμία της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας (ότι δηλαδή) μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή μια δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε στη νέα ΚΑΠ που θα ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου να δώσουμε το 2% του συνόλου των κονδυλίων για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία. Δεν θα πάρουν δηλαδή οι νέοι υποψήφιοι αγρότες μπόνους, πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο με αυτό το νέο πρόγραμμα, αλλά πέραν από αυτό οι νέοι αγρότες θα έχουν ξεχωριστή μεταχείριση, ακόμη και από τον «πυλώνα ένα», δηλαδή την ενιαία ενίσχυση. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένας αγρότης που είναι 50-60 ετών καλλιεργεί για παράδειγμα ένα στρέμμα στάρι και παίρνει από τον «πυλώνα ένα» 10 ευρώ, ένας που είναι κάτω των 40 ετών για την ίδια δουλειά, για το ίδιο στρέμμα δεν θα πάρει 10 ευρώ, αλλά 13 ή 14, όσο αποφασιστεί δηλαδή να είναι αυτή η διαφορά. Επομένως ακόμη και η ενιαία ενίσχυση θα διαφοροποιηθεί υπέρ των νέων αγροτών. Θα κάνουμε δηλαδή κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

-Κύριε υπουργέ, όλοι μιλάμε για επενδύσεις. Τι γίνεται με τις επενδύσεις στην αγροτική οικονομία;

-Ξοδεύουμε αρκετά εκατομμύρια για να υποστηρίξουμε περίπου 250 μεταποιητικές βιομηχανίες στην παραγωγή τροφίμων και άλλων προϊόντων μεταποίησης της πρώτης ύλης, όπως τυροκομεία, επιχειρήσεις αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κλπ, καταλαβαίνετε τι εννοώ όταν λέω ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου. Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιφέρεια έχουν θετική συμβολή και στην απασχόληση. Αν προσθέσω και τις αντίστοιχες επενδύσεις με τις θερμοκηπιακές ζώνες, την αξιοποίηση της γεωθερμίας κλπ, η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα