«Πράσινο» οδοιπορικό στη Ν. Αμερική

Ξεκινώντας στις 19 Ιουλίου και επιστρέφοντας στις 7 Σεπτεμβρίου, η παρέα της Green Project υλοποίησε ένα οδοιπορικό στα σημαντικότερα σημεία «πράσινου ενδιαφέροντος» της Νοτίου Αμερικής, ώστε να αναδείξει την τεράστια σημασία της ηπείρου αυτής στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η 16μελής αποστολή κάλυψε πάνω από 14 χιλιάδες χλμ., αποτυπώνοντας σε φωτογραφίες και βίντεο πάνω από 30 «πράσινα

σημεία ενδιαφέροντος», σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, τη γεωποικιλότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Γιάννης Τζώρτζης πρόεδρος της Green Project μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου γι' αυτό το ταξίδι.

Ερώτηση: Πόσες μέρες χρειαστήκατε για να διασχίσετε τη Νότιο Αμερική;

Γιάννης Τζώρτζης: Το ταξίδι κράτησε 52 ημέρες. Ήταν μία προσπάθεια που κάναμε 16 άνθρωποι να καταγράψουμε καλές, πράσινες πρακτικές αλλά απ' ό,τι προέκυψε και όχι τόσο καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, που αφορούν στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να επισκεφθούμε επτά χώρες αλλά τελικά επισκεφθήκαμε οκτώ. Ήταν η Κολομβία, ο Ισημερινός, το Περού, η Βραζιλία, η Βολιβία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Χιλή.

Ερ.: Ποια είναι μερικά από τα «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος» που καταγράψατε σε αυτό το ταξίδι;

Γ.Τ. Έχουμε καταγράψει 44 σημεία ενδιαφέροντος σε ένα κόκκινο βιβλίο, με πολλές σελίδες, γεμάτες τώρα πια. Στην Κολομβία για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά μας ενημέρωσαν για μία έρευνα που έχουν ξεκινήσει και αφορά στην παραγωγή ενέργειας από κεραυνούς. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξανακούσει. Βοηθάει το κλίμα της Μπογκοτά γιατί έχει το χαρακτηριστικό των ξαφνικών καταιγίδων με τους κεραυνούς. Επίσης, επισκεφθήκαμε στην Κολομβία ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο αλατιού, το οποίο είχε δοθεί πάλι στην δημόσια χρήση ως καθεδρικός ναός.

Μία άλλη όχι τόσο ευχάριστη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο Λάγκο Άγκριο στον Αμαζόνιο, όπου λόγω της εξόρυξης πετρελαίου έχουν δυστυχώς γίνει μεγάλες καταστροφές. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε συνεντεύξεις από παράγοντες της περιοχής έτσι ώστε να έχουμε σαφή εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι οι καταστροφή είναι μεγάλη αλλά η κατάσταση επιδέχεται βελτίωσης.

Στο Περού επισκεφθήκαμε τα νησιά Μπαλέστας, τα οποία έχουν φοβερή βιοποικιλότητα, με πιγκουίνους και θαλάσσιους ελέφαντες. Το εξαιρετικού ενδιαφέροντος σημείο όμως εκεί είναι το λεγόμενο «γκουάνο», το οποίο αποτελείται από περιττώματα πουλιών, που συλλέγονται κάθε επτά χρόνια και αποτελούν μία εξαιρετικά πλούσια πηγή οργανικού λιπάσματος. Είναι τόσο σημαντικό σημείο, που αποτέλεσε στο παρελθόν αιτία πολέμου μεταξύ των γειτονικών χωρών εκεί.

Ερ.: Πως αντιμετώπισαν την επίσκεψή σας οι τοπικές κοινωνίες;

Γ.Τ. Μία φοβερή σύμπτωση που αντιμετωπίσαμε σε όλη την διαδρομή, ήταν ότι η επίσκεψή μας στις χώρες της Νοτίου Αμερικής συνέπεσε πολλές φορές με τις εθνικές τους εορτές. Νιώθαμε σαν να ήταν μια γιορτή υποδοχής της αποστολής. Σε όλες τις χώρες είχαν στους δρόμους μπάντες, τραγούδαγαν και χόρευαν, ήταν πολύ όμορφα. Μόλις καταλάβαιναν ότι είμαστε Έλληνες, είχαμε μια πηγαία, ζεστή αντιμετώπιση. Ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι γνωστός εκεί. Συναντήσαμε ανθρώπους που είχαν δώσει στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα. Συναντήσαμε ανθρώπους με τα ονόματα Εύανδρος, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Δημήτρης!

Ερ.: Έχετε κάνει ανάλογα οδοιπορικά στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τώρα την Νότιο Αφρική. Το τελευταίο ήταν και το πιο δύσκολο ταξίδι;

Γ.Τ.: Αυτό το ταξίδι το είχαμε μελετήσει και προγραμματίσει πολύ καλά, γιατί αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν είχαμε δικά μας μέσα. Χρειάστηκε ένας πολύ καλός συντονισμός και συνεργασία με πολλούς ντόπιους φορείς και παράγοντες. Αποδείχθηκε πολύ δύσκολο και κουραστικό. Όμως η Νότιος Αμερική μας αποζημίωσε με μία απίστευτη ομορφιά και πλούτο σε πληροφορία που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρά την διετή έρευνα που είχαμε κάνει. Δεν σας κρύβω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Αντιμετωπίσαμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Ήταν πράγματα που αντιμετωπίσαμε με υπομονή και στωικότητα, ακόμα και όταν στην Αργεντινή πέσαμε θύματα ληστείας. Δεν το βάλαμε κάτω. Οι δυσκολίες μας όπλισαν με δύναμη και αποφασιστικότητα και φτάσαμε μέχρι την Ουσουάια στο «τέλος του κόσμου» όπως λέγεται. Ο όγκος των πληροφοριών είναι τόσο μεγάλος που θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να τον επεξεργαστούμε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εξωτερικών, στην αίθουσα «Κρανιδιώτη.

Ερ.: Ο πλανήτης έχει πέντε ηπείρους κι εσείς έχετε διασχίσει ήδη τέσσερις. Θα υπάρξει και συνέχεια;

Γ.Τ.: Σκοπεύουμε να πάμε και στην Ωκεανία, ναι!

Keywords
Τυχαία Θέματα