Πράσινο φως στο Eurogroup, συνεδριάζει το Ecofin

Για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών συνεδριάζει σήμερα το Ecofin. Χθες το Eurogroup άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. Ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την Αθήνα
να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Νέα συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί το απόγευμα στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και την Τετάρτη. Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ' όψιν του Eurogroup, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές αναφέρονται σε δύο σενάρια, που αφορούν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΠΕ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60%.

“Ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ και καλεί την κυβέρνηση να δώσει μάχη για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Keywords
Τυχαία Θέματα