Πράσινο φως από Βρετανία, Κίνα, Ρώσία

Θετικές οι αντιδράσεις της Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν χαιρέτισε σήμερα την «πολύ μεγάλη πρόοδο» που επετεύχθη με την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «σημείωσαν πολύ μεγάλη πρόοδο για τα θεμελιώδη θέματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν», τόνισε ο Οσμπορν στο BBC.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα.

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό για να μην επαναληφθεί αυτό που είδαμε τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο Οσμπορν. «Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διευθετήσουν τα προβλήματά τους γιατί η αστάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία», κατέληξε.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία στη ζώνη του ευρώ και τόνισε πως το Πεκίνο θα στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κίνα ελπίζει πως το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα τονώσει τις αγορές, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζιάνγκ Γου. Η ίδια επιβεβαίωσε πως ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε πως η συμβιβαστική συμφωνία των κρατών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους "αρκεί προς το παρόν" και εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της Ρωσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει την ευρωζώνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική θέση είναι η ίδια με αυτή των άλλων χωρών της Brics (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) Μια αύξηση της συνεισφοράς των χωρών αυτών στο ΔΝΤ θα πρέπει να περάσει από την "ενίσχυση του ρόλου τους" στο Ταμείο, το οποίο μέχρι τώρα ελέγχεται από δυτικές δυνάμεις, κατέληξε ο Ντβόρκοβιτς.

Ξένος Τύπος

BBC Business: "Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σε ένα σχέδιο τριών σημείων, το οποίο περιλαμβάνει κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων - το σχέδιο αυτό, υποστηρίζουν, είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη".

Τα τρία σημεία είναι τα εξής: α) οι ιδιωτικές τράπεζες αποδέχονται απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% β) ο EFSF θα ενισχυθεί, συγκεντρώνοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 1 τρις ευρώ γ) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 106 δις ευρώ.

Bloomberg: "Πενήντα τοις εκατό απομείωση του ελληνικού χρέους, 1 τρις ευρώ για την καταπολέμηση της κρίσης αποφασίζει η Ευρώπη, ανταποκρινόμενη στη διεθνή πίεση για καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης".

Financial Times: "Σε συμφωνία καταλήγει η Ευρώπη - το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 - η ΕΕ σπρώχνει τις τράπεζες να βρουν 106 δις ευρώ μέχρι τον Ιούνιο - ράλι των ασιατικών μετοχών μετά τη συμφωνία".

Wall Street Journal: "Η ΕΕ σφυρηλατεί τη

Keywords
Τυχαία Θέματα