«Πώς η Ελλάδα θα τα καταφέρει το 2015»

Η Ελλάδα δεν θα βγει φέτος από την Ευρωζώνη. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Bloomberg σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Πώς η Ελλάδα θα τα καταφέρει το 2015».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το «κενό» χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα η χώρα είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που έχει λάβει στο παρελθόν, ενώ
η θέληση να παραμείνει εντός ευρώ παραμένει ισχυρή.

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια που θα κρατήσουν στην επιφάνεια τη δοκιμαζόμενη χώρα», αναφέρει το Bloomberg το οποίο, επικαλούμενο την εμπειρία του παρελθόντος, δεν αποκλείει η συμφωνία να επιτευχθεί στο παρά πέντε -λίγο πριν την ημέρα που πρέπει να αποπληρωθεί χρέος προς το ΔΝΤ. Παρ'ολ'αυτά, προειδοποιεί το άρθρο, όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, μεγαλώνει ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να χάσουν την υπομονή τους και να επιτρέψουν μια άστατη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει περί τα 462 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Ενδεχομένως ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ να χρειαστεί να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος, αναφέρει το Bloomberg.

Αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος, στο άρθρο επισημαίνεται πως η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 17 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους "λογαριασμούς" της έως τα τέλη του έτους.

Το Bloomberg παραθέτει τις πηγές χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης:

-Πρωτογενές πλεόνασμα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό λογικά θα προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης

-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ. Αυτό αναμένεται να φέρει στα ταμεία επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα κεφάλαια αυτά θα αποδεσμευτούν μόνο αν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με τους θεσμούς. Και αυτό φέρνει τις ανάγκες της χώρας στα περίπου 13 δισ. ευρώ σε εξωτερική χρηματοδότηση

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το ΔΝΤ αναμένεται να αποδεσμεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ που συνδέεται με την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής όταν επιτευχθεί συμφωνία. Η αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί αρχικά να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του 2014, αλλά μένει ακόμη ανοιχτή. Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τις πληρωμές που συνδέονται με την έβδομη και όγδοη αξιολόγηση, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου του 2015 και 28 Φεβρουαρίου 2016.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Τα κεφάλαια από την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης του EFSF, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να δοθούν μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης. Αυτό οδηγεί σε "κενό" μόλις 2 δισ. ευρώ.

Λοιπά

To εναπομείναν "κενό" χρηματοδότησης θα μπορούσε να καλυφθεί με τουλάχιστον δύο τρόπους. Η πρώτη επιλογή θα ήταν η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων από την ΕΚΤ που σήμερα διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ. Η δεύτερη θα ήταν να δοθεί πρόσβαση σε προληπτική πιστωτική γραμμή, την οποία τα κράτη-μέλη δήλωσαν στις 8 Δεκεμβρίου πως είναι πρόθυμα να χορηγήσουν.

Κίνδυνοι

Το δυσμενέστερο αποτέλεσμα, σε σχέση με το βασικό σενάριο που αναλύει το Bloomberg, είναι ότι η καλή θέληση εξαντλείται και η Ελλάδα αναγκάζεται να βρει από το νομισματική ένωση, αντί να γίνει διαπραγμάτευση για μία έξοδο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η χώρα αποτύγχανε να καταλήγει σε συμβιβασμό εγκαίρως και αθετήσει μία πληρωμή χρέους.

Η ΕΚΤ θα βρει κατά πάσα πιθανότητα την παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδα δύσκολη εάν η χώρα χαρακτηριστεί επισήμως ότι αθετεί πληρωμές. Το να κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας - σε μία στιγμή σημαντικής εκροής καταθέσεων - θα «γονατίσει» τον τραπεζικό τομέα. Οι επακόλουθη αποτυχία του συστήματος πληρωμών θα αναγκάσει την Ελλάδα να ξεκινήσει να τυπώσει νέο νόμισμα. Αυτή η προσαρμογή, κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της στα προσεχή έτη, αν και θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα