Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο «Σεπτέμβρης»

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η νέα ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Σεπτέμβρης», που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Η Παναγιωτοπούλου («Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου») αφηγείται την ιστορία της Άννας, μιας μοναχικής 30χρονης γυναίκας που όταν το σκυλί της, η μόνη συντροφιά της, πεθαίνει, προσπαθεί να βρει τρόπο επικοινωνίας με μια γειτόνισσά της, στον κήπο της οποίας έχει θάψει το αγαπημένο της σκυλί. Η σκηνοθέτρια καταγράφει με απλές,
όμορφα φωτογραφημένες, βουτηγμένες σε μια θλιβερή ατμόσφαιρα, εικόνες, το υπαρξιακό δράμα της ηρωίδας της, τις προσπάθειές της να «ακουμπήσει» κάπου, με πρόσωπα που, αν και, μέχρι σ' ένα βαθμό συμπαθητικά, ζουν σε μια κοινωνία αποξενωμένη, με αποτέλεσμα να την απορρίψουν. Στην επιτυχία της ταινίας συμβάλλουν οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστριών, της Κόρας Καρβούνη (ερμηνεία που έχει πιθανότητες για βραβείο, στο ρόλο της Άννας και της Μαρίας Σκουλά στο ρόλο της περιστασιακής της φίλης).

Στις πολύ καλές ταινίες του διαγωνιστικού και η ιταλική, πολιτική ταινία «Ζήτω η ελευθερία» του Ρομπέρτο Αντό («Μυστικό ταξίδι»). Τοποθετημένη στην πραγματικότητα της σύγχρονης Ιταλίας, η ταινία χρησιμοποιεί ένα ωραίο εύρημα για να φτιάξει μια πολιτική σάτιρα: όταν, σε προεκλογική περίοδο, ο Γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε κατάθλιψη και εξαφανίζεται, οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος αποφασίζουν να τον αντικαταστήσουν με τον αδερφό του, που είναι φτυστός με τον ίδιο τον Γραμματέα. Παρόλο που αυτοί φοβούνται πως ο αδερφός, ο οποίος μόλις έχει βγει από το άσυλο όπου θεραπευόταν, μπορεί με τους αυθόρμητους λόγους του να καταστρέψει παρά να βοηθήσει το κόμμα, αυτός αποδεικνύεται ο πιο... κατάλληλος για να το σώσει! Με άλλα λόγια, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, μόνο η τρέλα, μας λέει ο Αντό, μπορεί να σώσει την Ιταλία. Ο Αντό έφτιαξε μια απολαυστική σάτιρα, που κερδίζει χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο («Ιλ ντίβο»), στο διπλό ρόλο του Γραμματέα και του όχι και τόσο τρελού αδερφού του - ερμηνεία φαβορί για βραβείο.

Στις έξυπνες κωμωδίες και η σερβο-κροατική παραγωγή «Τα παιδιά του παπά» του Βίνκο Μπρέσαν. Σ' ένα μικρό νησί της Δαλματίας, ένας νεαρός παπάς, απογοητευμένος με τη συνεχή μείωση των γεννήσεων, για να την αυξήσει αποφασίζει να παρέμβει με έναν ασυνήθιστο τρόπο: με τη συνοχή του φαρμακοποιού της περιοχής αρχίζει να... τρυπά τα προφυλακτικά. Αποτέλεσμα, μια μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις αλλά και η δημιουργία παρεξηγήσεων και σκανδάλων μια και στο φως βγαίνουν απιστίες, αλλά και παιδοφιλία! Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αρκετά έξυπνα το σλάπστικ, δημιουργώντας ένα σωστό ρυθμό στην όλη ταινία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα